Verenigde Staten starten proces om uit Klimaatakkoord van Parijs te stappen

© Photo News

De Verenigde Staten dienden maandag de eerste formele documenten in om uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen.

GG

De Amerikaanse regering liet maandag weten dat de Verenigde Staten de nodige documenten hebben ingediend om zich terug te trekken uit het Klimaatakkoord van Parijs. President Donald Trump kondigde de intentie daarvoor al aan in 2017, maar maandag was de eerste dag dat landen zo’n terugtrekking officieel in gang konden zetten.

De uitstap past in een bredere strategie van president Donald Trump om de administratieve rompslomp voor de Amerikaanse industrie te verminderen. Wetenschappers en tal van regeringen dringen net nu echter aan op snelle actie om de ergste gevolgen van de opwarming van de aarde te voorkomen. Met het Klimaatakkoord beloofden de VS en 187 andere landen in 2016 om de temperatuurstijging te beperken tot 2 graden boven de pre-industriële niveaus.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bevestigde de uitstap in een Twitter-bericht en wees erop dat de Verenigde Staten hun uitstoot de afgelopen jaren hebben teruggeschroefd, ook al nam de energieproductie toe. Volgens Pompeo maakte Trump de beslissing om de VS terug te trekken wegens de “oneerlijke economische last” op Amerikaanse arbeiders, bedrijven en belastingbetalers.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Democraten beloven herondertekening

Eens het proces van de uitstap rond is, zouden de Verenigde Staten – een van de grootste producent van broeikasgassen en een belangrijke olie- en gasproducent – het enige land zijn dat formeel buiten het akkoord staat.

De brief van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan VN-baas Antonio Guterres is de eerste formele stap in een proces dat in totaal een jaar in beslag neemt. De volledige procedure zal zo zijn voltooid één dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020.

De belangrijkste Democratische presidentskandidaten lieten al weten dat ze opnieuw aan de Overeenkomst van Parijs zullen deelnemen als ze de presidentsverkiezingen zouden winnen.

LEES OOK

Nu in het nieuws