8 jaar cel voor hockeycoach die minstens vier jonge spelers in Leuvense indoorclub verkrachtte

Bron © BELGA

Foto: ATB

Leuven -

De correctionele rechtbank van Leuven heeft een 40-jarige hockeycoach dinsdag veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van acht jaar voor de verkrachting van enkele minderjarige spelers van een Leuvense indoorclub. De slachtoffers kregen een schadevergoeding van ruim 34.000 euro.

Christophe C. werd schuldig bevonden aan verkrachting van zeker vier spelers vanaf 12 jaar van 2010 tot 2016. De Leuvenaar was er in die periode aan de slag als coach en werd in 2014 ook voorzitter van de club. Het jarenlange misbruik kwam aan het licht na een klacht van twee jongemannen in 2016. Met de strafmaat volgden de drie rechters de vordering van het openbaar ministerie, dat acht jaar cel gevorderd had.

De vorderingen van zes burgerlijke partijen namens twee slachtoffers werden ontvankelijk en gegrond verklaard. Zij kregen een totale morele en materiële schadevergoeding van 34.365,15 euro toegewezen.

LEES MEER. “Als spelers niet op avances ingingen, dreigde hij dat ze nooit in eerste ploeg zouden raken”, maar hockeytrainer ontkent misbruik

Christophe C. werd voor tien jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. Voorts werd hij voor vijf jaar ontzet uit alle rechten. De man mag achttien jaar lang niet deelnemen aan een vereniging of activiteiten met minderjarigen.

De rechtbank ging niet in op de vraag van de procureur tot onmiddellijke aanhouding. De hockeycoach was aanwezig op de zitting van 1 oktober en werd dinsdag vertegenwoordigd door zijn advocaat. De rechters zagen geen risico voor onttrekking aan de straf, onder meer omdat de man een vast adres heeft.

Invloedrijk figuur binnen de club

De man ging tien jaar geleden als trainer aan de slag bij een Leuvense indoor hockeyclub. Vijf jaar later werd hij er zelfs voorzitter. C. had er dus veel invloed en macht, en daar heeft de man volgens het Leuvense parket jarenlang misbruik van gemaakt. Volgens de openbaar aanklager verkrachtte hij verschillende minderjarige jongens en vergreep hij zich ook aan jongvolwassenen. “Als de slachtoffers niet op zijn avances wilden ingaan, dreigde hij ermee dat ze nooit in de eerste ploeg zouden geraken”, aldus de openbaar aanklager. De feiten zouden niet plaatsgevonden hebben op de club.

Door hsb
AANGERADEN