UCI zet zevenvoudig wereldkampioen op straat na zware beschuldigingen van machtsmisbruik: “Vorm van terreur”

Bron © AFP, Cyclingnews, RTL Info

Magné werkte jaren als voorzitter van het World Cycling Centre in Aigle.

De wegen van de Internationale Wielerunie UCI en Frédéric Magné zijn gescheiden. De 50-jarige Fransman wordt door een ex-werknemer beschuldigd van onder andere “systematisch pesten, gewelddadig en manipulatief gedrag, en bedreigingen”.

Magné is geen onbekende in de wielerwereld, integendeel. De Fransman werd in zijn carrière als baanwielrenner drie keer wereldkampioen in de keirin en vier keer in de tandemsprint. Daarnaast nam hij deel aan vier Olympische Spelen. Na zijn carrière werd hij door de UCI aangesteld als voorzitter van het World Cycling Centre in het Zwitserse Aigle.

Maar die positie bekleedt Magné sinds twee weken niet meer. De Fransman werd door de Internationale Wielerunie namelijk op straat gezet. “Op basis van de informatie die we ontvangen hebben, is er niet langer vertrouwen in Frédéric Magné”, vertelde een woordvoerder aan het Franse nieuwsagentschap AFP.

Concreet zou het gaan om zware beschuldigingen van een ex-werknemer wiens contract niet verlengd werd. Het zou gaan om “systematisch pestgedrag, gewelddadig en manipulatief gedrag, en bedreigingen”. Daarnaast wordt de Fransman ook verweten om “geen rekening te houden met de voedingsvoorschriften van renners van islamitische origine”. Daarbij zouden deze ook geweigerd zijn om van hetzelfde materiaal gebruik te maken als andere renners. Magné zou op een bepaald moment zelfs de woorden “Ga terug naar Afrika” gezegd hebben en dus zou er sprake zijn van “permanente discriminatie”.

Ook zou Magné volgens een getuige “een vorm van terreur” gebruikt hebben om werknemers onder druk te zetten. Zo zou de Fransman zelfs materiële diensten gevraagd hebben van de mensen die hij onder zijn hoede had. Zoals het wassen van zijn auto, het afrijden van zijn gras en het afzetten van zijn kinderen aan de schoolpoort. En dat terwijl de ex-wereldkampioen met zijn minnares, zijn rechterhand in Aigle, uitstapjes ging doen tijdens de werkuren.

Magné zelf wenste niet dieper in te gaan op de beschuldigingen en liet het woord aan zijn advocaat. “We betwisten deze beschuldigingen ten zeerste”, aldus Mathieu Blanc. Volgens hem was het ontslag van de bewuste werknemer het gevolg van “een verschil in visie” en zijn de beschuldigingen erop gericht om de reputatie van Magné aan te tasten.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN