19-jarige riskeert 12 maanden als mededader zwaar zinloos geweld

Foto: RR

Kortrijk / Wevelgem -

Een 19-jarige jongeman uit Wevelgem riskeert een celstraf van twaalf maanden omdat hij betrokken was bij feiten van zinloos geweld begin dit jaar in Kortrijk. Het slachtoffer, een 19-jarige jongen, werd bewusteloos geslagen door een minderjarige. O.I. uit Wevelgem hield het slachtoffer vast.

Op 19 februari was het slachtoffer samen met vrienden aan het wandelen van het Guldensporencollege naar het station. Plots werd hij bij zijn nek gegrepen door een medeleerling en meegesleurd naar de Kerkweg, een zijstraat van de Oudenaardsesteenweg. Daar werd hij omsingeld door een groep van acht jongeren en moest hij tal van vuistslagen incasseren. De medeleerling sleurde hem daarna op de grond en ging door tot het slachtoffer bewusteloos was. Daarna gingen de daders ervandoor met zijn portefeuille.

Het duurde niet lang voor de dader kon worden geïdentificeerd. Zijn kompanen filmden namelijk het zinloos geweld en gooiden de beelden op sociale media. Het filmpje leidde tot heel wat verontwaardigde reacties. De politie kon zo ook snel de dader oppakken en verhoren. Het ging om een minderjarige die ondertussen al is gestraft door de jeugdrechter. De beelden brachten ook nog een andere dader in beeld.

“Slachtoffer kon geen kant op”

De 19-jarige O.I. uit Wevelgem moest zich op de rechtbank verantwoorden als mededader. I. deelde zelf geen slagen uit, maar hij hield het slachtoffer wel al die tijd vast. “De beklaagde begrijpt naar eigen zeggen niet wat hij verkeerd heeft gedaan en waarom hij daarvoor kan gestraft worden. Hij heeft er voor gezorgd dat het slachtoffer geen kant op kon. Zonder de hulp van de beklaagde was het zinloos geweld niet mogelijk geweest”, aldus de openbare aanklager die een celstraf van twaalf maanden vorderde.

De beklaagde kwam zich niet verantwoorden op de rechtbank. Het verstekvonnis volgt op 25 november.

Door eva
AANGERADEN