N-VA reageert op aantijgingen PS: “Op welke planeet leeft Magnette eigenlijk?”

© Photo News

De onderhandelingen over een nieuwe federale regering zitten in het slop. Ook na de nieuwe consultaties van de koning. Nadat Paul Magnette (PS) de N-VA verweet enkel oog te hebben voor het communautaire en niet voor het sociale, trokken de Vlaams-nationalisten op sociale media in de tegenaanval tegen wat zij “de PS-framing” noemen en vragen zich openlijk af “op welke planeet Magnette leeft.”

blg, tg

Nooit zoveel mensen aan het werk, de uitkeringen opgetrokken en een stijging van koopkracht. N-VA begrijpt niet wat Magnette bedoelt met zijn uithalen. Op sociale media vragen De Wever & Co zich af waar Magnette zich op baseert om te stellen dat N-VA onderm eer de sociale crisis in ons land heeft veroorzaakt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vooral in de Waalse media heeft Magnette gisteren, na zijn bezoek aan het paleis, harde taal gesproken. Hij verweet de N-VA van zowat alle problemen in ons land en voegde er aan toe dat hij op die manier niet met de partij wil of kan in een regering stappen.

N-VA ging vandaag in de tegenaanval. Niet met straffe uitspraken, maar met bewijzen dat ze niet aan sociale afbraakpolitiek doen.

Intussen heeft koning Filip vandaag de ganse dag politieke kopstukken ontvangen op het paleis.

© Photo News

Met de audiëntie van de covoorzitters van Ecolo heeft koning Filip een eerste consultatieronde afgesloten na de vraag van de preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) om van hun opdracht ontheven te worden. Het staatshoofd heeft nu alle onderhandelaars ontvangen van de partijen die in aanmerking komen voor een paars-gele of paars-groene regering. Het is nog onduidelijk wat de volgende stap wordt. Maar een eenvoudige oefening wordt het zeker niet.

Maandagavond ontving de koning al PS-voorzitter Paul Magnette en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

© Photo News

Dinsdagmorgen gingen achtereenvolgens premier en MR-onderhandelaar Sophie Wilmès, Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten en sp.a-voorzitter John Crombez langs bij de koning. Na de middag was het de beurt aan CD&V-onderhandelaar en vicepremier Koen Geens, Groen-voorzitter Meyrem Almaci en Ecolo-voorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane.

Het blijf voorlopig onduidelijk wat de volgende stap is. Een paars-gele regering met de grootste partijen PS en N-VA ligt uitgerekend bij die twee partijen heel moeilijk. N-VA vindt dat PS ofwel een minder linkse koers zou moeten varen op socio-economisch vlak ofwel institutionele toegevingen zou moeten doen. PS verwijt N-VA enkel over het communautaire te willen praten en vindt dat de Vlaams-nationalisten dan maar zelf een meerderheid moet zoeken voor die communautaire agenda.

Een paars-groene meerderheid, eventueel aangevuld met CD&V, zou een alternatief kunnen zijn, ook al heeft die formule geen meerderheid aan Vlaams kant. Maar Open Vld en CD&V zien die piste niet zitten.

LEES OOK. Ligt N-VA er definitief uit? En krijgen we nieuwe verkiezingen? Politicologen geven antwoorden (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten