Sinterklaas is nog niet in het land, toch zijn ze hier al in blijde verwachting op zijn komst: “Dit jaar willen we kaap van half miljoen bezoekers bereiken”

  • De Sint maakt dit jaar zijn intrede op de Grote Markt op zondag 17 november.
Sint-Niklaas -

Op zondagmiddag 17 november komt Sinterklaas weer toe in ‘zijn’ stad. Drie weken lang staat het centrum in het teken van de goedheilig man met allerlei activiteiten.

Momenteel worden in De Salons in de Stationsstraat de laatste voorbereidingen getroffen om Sinterklaas te ontvangen in het Huis van de Sint. Het Huis opent volgende week dinsdag 12 november de deuren voor het grote publiek. Veertig Zwarte Pieten zullen er samen met Sinterklaas inwonen en zij krijgen daarvoor opnieuw de steun van het Sint-Nicolaasgenootschap. De vereniging, die als doel heeft het erfgoed rond Sinterklaas te verzamelen en verspreiden, viert dit jaar zijn dertigste verjaardag.

“De afgelopen vijftien jaar ontvingen we in het Huis van de Sint net geen half miljoen bezoekers”, zegt Geert Vandenhende van het genootschap. “Die kaap hopen we dit jaar te overschrijden. We verwachten 35.000 bezoekers en krijgen ook bezoek van 500 klasjes uit heel Vlaanderen. Op 23 november krijgen we om 11 uur bezoek van de kinderstadsdichter en kinderkoor Mozaïek. We gaan dan ook een verrassing onthullen naar aanleiding van de dertigste verjaardag van ons genootschap. Op 6 december sluiten de deuren.”

Op zondag 17 november komt Sinterklaas toe tijdens de ‘Dag van de Sint’. “Het speelplein opent om 13.30 uur, gevolgd door een optreden van De Peatles. Om 15 uur start de show. Nieuw dit jaar is de Gekke pietenloop om 15.30 uur. Dat is een stratenloop met hindernissen waarbij kinderen de kneepjes van het vak leren om zelf Zwarte Piet te worden”, leggen coördinator Sofie Baert en organisator van de Gekke pietenloop Laura Bernaers. Na afloop trekt Sinterklaas naar het Huis van de Sint.

Een dag later, op maandag 18 november, start op de Grote Markt de opbouw van de circustent voor Sint in de Piste. Dat is live te volgen via de webcam van de stad. Ook de Winkel van de Sint in de Stationsstraat, de Sinterklaaszoektocht, nostalgische kermis Plaza Sinterklaas en de televisiereeks ‘Achter het doek’ op TV Oost keren terug. VTM Kids zet voor het tweede jaar de schouders onder de feestelijkheden, met een VTM Kids-dag op zondag 24 november. Deze week wordt al een sinterklaasliedjesmedley gelanceerd op Q-Music. De clip werd opgenomen in het stadhuis met Andy Peelman, Stien Edlund, Sarah Bossuwé en Davy Gilles in de hoofdrollen.

Het volledige programma is terug te vinden op de website www.stadvandesint.be

Door Mattias Goossens
AANGERADEN