Wout van Aert klopt Remco Evenepoel met één punt en is Flandrien 2019, Sofie De Vuyst is Flandrienne

Wout van Aert mag zich de Flandrien van 2019 noemen. De renner van Jumbo-Visma werd door zijn collega-wielrenners uitgeroepen tot de beste renner. Van Aert haalde het met een historisch klein verschil van Remco Evenepoel, Philippe Gilbert werd derde. Van Aert won met één punt voorsprong op de revelatie van het jaar Remco Evenepoel. Bij de vrouwen klopte Sofie De Vuyst Sanne Cant.

Wout van Aert klopt Remco Evenepoel met één punt en is Flandrien 2019, Sofie De Vuyst is Flandrienne
Wout van Aert en echtgenote Sarah De Bie Foto: BELGA

Van Aert was los de beste Belg van het voorjaar – het seizoen van de flandriens. Constant op niveau - niet terend op die ene hoogschieter na een voorts matig voorjaar zoals Philippe Gilbert. Trouwens, zonder Van Aerts materiaalpech en val was Gilbert in Roubaix nog niet thuis. Het beste moest dan nog komen. Juni: Dauphin in de Dauphiné én meer dan een klasse te sterk op het BK tijdrijden. Juli: De Tour. Locomotief in de ploegentijdrit, verpletterende sprintritwinst tegen Viviani, maar ook uitblinkend in dienst van een ander: lead-outs van één kilometer aan 65 km/u voor Groenewegen, bodyguard van Kruijswijk in de waaiers. Veelzijdigheid troef, klasse te koop. Beste debutant ooit.

“Gilbert was mijn favoriet, ik had dit echt niet verwacht”, reageerde Van Aert op het podium. “Ik denk dat ik deze trofee op een maand tijd heb verdiend. Van half juni tot half juli heb ik mijn mooiste resultaten neergezet. Ik ben héél blij met deze prijs. Dat deze wordt uitgereikt na een stemming door de andere renners maakt De Nieuwsblad Flandrien toch wel speciaal. Dit is een hele eer.”

De verkiezing werd beslist met een fotofinish. “Ik eindig één puntje voor Remco Evenepoel. Dat is een grote kampioen in spe, eigenlijk is hij dat op dit moment al. Ik ben omver geblazen door zijn prestatie in de Clasica San Sebastian. Ook de andere genomineerden hebben allemaal iets waar ze beter in zijn dan ik. Wie ik wel bedanken? De grote groep mensen die in mij zijn blijven geloven. Ik heb een moeilijke periode achter de rug. Dat ik ondertussen een stap vooruit gezet, had nooit gelukt zonder deze mensen. Ik denk dan vooral aan mijn ploeg Jumbo-Visma, mijn familie en mijn vrouw Sarah die aan mijn zijde staat, in goede en slechte momenten.”

Van Aert is momenteel bezig met het voorbereiden van een comeback na een zware val in de tijdrit in de Tour. “Het gaat goed met mij. Ik ben ondertussen ook al terug op de fiets bezig en het ziet er goed uit. Mijn langste tochtje tot nu toe is drie uur. Dat lijkt niet veel voor te stellen, maar als je een maand geleden nog met krukken rondliep is dat een hele overwinning. Ik heb een datum van een comeback in mijn hoofd, maar het lijkt me beter om die nog niet te vertellen. Laat ons zeggen dat ik er toch nog een doel van maak van om nog crossen te rijden deze winter. Niet op het niveau dat de mensen van mij gewoon zijn, maar vooral als voorbereiding op de weg. Ik denk wel dat ik er mezelf en héél veel mensen een plezier mee kan doen. Het is belangrijk om een doel hebben in het leven.”

Remco Evenepoel kon leven met zijn tweede plaats. “Ik denk dat Wout een iets betere sprint heeft dan mij. Letterlijk en figuurlijk. Ik ben niet ontgoocheld. Ik ben blij dat Wout won, hij verdiende het. Ja, ik krijg nog kansen om de Flandrien te winnen maar het gaat moeilijker en moeilijker worden. Volgend jaar is mijn tweede profjaar. Er gaat nog meer van mij verwacht worden. Maar ik zal mij niet snel zot laten maken. Ik luister veel naar ervaren mannen als Philippe Gilbert, Iljo Keisse, Dries Devenyns en Patrick Lefevere.”

LEES OOK.Wielerspecialist Wim Vos ziet Wout van Aert historische Flandrien-verkiezing winnen: “Nipter wordt het nooit meer”

Uitslag

  1. Wout van Aert: 506
  2. Remco Evenepoel: 505
  3. Philippe Gilbert: 481
  4. Thomas De Gendt: 304
  5. Victor Campenaerts: 289

Het Nieuwsblad Flandrienne: Sofie De Vuyst

De trofee van Flandrienne gaat dit jaar naar Sofie De Vuyst. Voor het eerst mochten ook de vrouwelijke renners zelf uitmaken welke collega de beste renster was, de trofee Flandrienne krijgt daarmee dezelfde procedure als die van Flandrien. Een vakjury besliste over de nominaties, het peloton zelf koos de laureaat. Sofie De Vuyst mocht de Trofee Flandrienne ontvangen uit handen van Yvonne Reynders, zelf vier keer wereldkampioene. De Vuyst volgt Sanne Cant op als Flandrienne.

Nooit eerder reed Sofie De Vuyst (32) een sterker seizoen. Twee jaar geleden werd ze na een val op training voor dood opgeraapt, maar na een wonderbaarlijke revalidatie won ze dit jaar de Brabantse Pijl en verbaasde ze in de Giro, nog altijd de zwaarste rittenkoers bij de vrouwen. De Oost-Vlaamse werd derde in het bergklassement en vijftiende in het eind­­­klas­sement.

Sofie De Vuyst is Flandrienne 2019. Video: Het Nieuwsblad

Uitslag

  1. Sofie De Vuyst: 97
  2. Sanne Cant: 75
  3. Lotte Kopecky: 65
  4. Jolien D’hoore: 62
  5. Julie Van De Velde: 61
Wout van Aert klopt Remco Evenepoel met één punt en is Flandrien 2019, Sofie De Vuyst is Flandrienne
Sofie De Vuyst Foto: BELGA

De Internationale Flandrien: Julian Alaphilippe

De trofee van de Internationale Flandrien gaat dit jaar naar Alaphilippe. De Fransman van Deceuninck- Quick Step werd door de wielerredactie van Het Nieuwsblad verkozen tot beste internationale renner van het peloton. ‘Loulou’ deed meer dan zomaar veertien dagen leider zijn in de Tour de France. Hij maakte van de grootste ronde van het seizoen een spektakelstuk door zowel de etappe van Epernay te winnen na een solo als de voor Van Aert desastreuze tijdrit van Pau naar zijn hand te zetten.

Alaphilippe stond er het hele jaar en pakte en passant ook nog Milaan-Sanremo, de Strade Bianche en de Waalse Pijl voor het tweede jaar op rij mee. Alleen na de Vuelta verloor hij de koppositie in de UCI-stand van Primoz Roglic, maar Alaphilippe is iets meer dan alleen maar winnen. Hij is met zijn ongedwongen manier van zijn en koersen de nieuwe wereldster van het wegwielrennen. Op de palmares volgt hij o.a. Dumoulin en Terpstra op en komt hij in een rijtje terecht waarin ook de Froomes en de Sagans van deze wereld thuishoren.

Trofee Patrick Sercu: Victor Campenaerts

We introduceerden dit jaar ook de nieuwe Trofee Patrick Sercu, die de beste renner op de baan, in het veld, in de BMX, het mountainbiken bekroont. Daarmee eren we de dit jaar overleden Olympische kampioen en veelvuldig zesdaagsewinnaar Patrick Sercu.

Voor zijn uniek werelduurrecord ging de eerste editie van de Trofee Patrick Sercu naar Victor Campenaerts, die in april in Mexico een werelduurrecord vestigde met een afstand van 55,089 kilometer.

Wout van Aert klopt Remco Evenepoel met één punt en is Flandrien 2019, Sofie De Vuyst is Flandrienne
Victor Campenaerts Foto: BELGA

Beste Belofte: Ilan Van Wilder

Hij haalde bij de nieuwelingen en junioren al telkens de topdrie maar in zijn debuutjaar bij de beloften is het wel prijs voor Ilan Van Wilder. “Ik heb een zeer sterk seizoen achter de rug, met die derde plaats in de Ronde van de Toekomst als hoogtepunt”, zegt de laureaat. “Ik heb daar ontdekt dat ik ook in de cols goed kan klimmen. Ik wil mij dan ook verder ontwikkelen als ronderenner, want ook tijdrijden is een specialiteit. Als ik mij in die twee disciplines verder kan ontwikkelen, dan hoop ik dat ik ooit mooie dingen kan laten zien in een grote ronde. Winnen? Dromen mag! Misschien kan ik ooit ook iets betekenen in de Ardeense klassiekers, maar dan moet mijn punch wel beter worden.”

Van Wilder gaat wel maatje Remco Evenepoel achterna, de wonderboy die hij vorig jaar bij de junioren telkens tegenkwam en wordt op zijn 19de al prof bij Team Sunweb. “Ik ga er meer leren dan bij de beloften”, zegt de renner die U23 van Lotto-Soudal verlaat. “Sunweb is ideaal, zij weten hoe ze moeten omgaan met jonge talenten. Ik ga er in ideale omstandigheden kunnen groeien.”

Beste Junior: Julie De Wilde

Voor het eerst kwamen zowel de jongens als de meisjes in aanmerking voor de Flandrien bij de jeugdreeksen. Het is dan ook geen verrassing dan Julie De Wilde met de trofee ging lopen bij de junioren. Als eerstejaars won ze zestien koersen en werd ze in Yorkshire tweede op het WK. Op het EK werd ze vijfde. “Dit was nog maar mijn tweede volledige seizoen. Het is onverhoopt wat ik al gepresteerd heb.”

De Wilde is ook Belgisch kampioene in het veldrijden én op de piste. In de individuele achtervolging brak ze het juniorenrecord van Jolien D’hoore. “Het was de derde keer dat ik op de piste reed, dus die titel was een grote verrassing”, aldus De Wilde. “Net als het BK veldrijden. Ik had nog maar twee crossjes gereden en deed mee voor het plezier. Ik combineer veel omdat ik wil aftasten wat ik het best kan en het leukste vind. Cross en weg lijken het meest haalbaar, al wil ik de individuele achtervolging niet zomaar laten vallen, want dat is een olympische discipline. Maar ik ben nog jong, ik heb nog tijd. Ik zit in mijn laatste jaar Latijn-Talen, maar ik weet ook nog niet wat ik volgend jaar ga studeren. Kinesitherapie misschien.”

Opmerkelijk: Julie De Wilde komt uit Laarne, net als Etienne De Wilde, maar ze is geen familie. Ze is wel de zus van Gilles De Wilde, volgend jaar prof bij Sport Vlaanderen-Baloise.

Beste nieuweling: Dries Verstappen

Tweedejaarsnieuweling Dries Verstappen (CT Glabbeek) is de Nieuwsblad Jonge Flandrien niet zien aankomen. “Ik ben aangenaam verrast. Ik had gedacht dat Alec Segaert de trofee zou winnen. Ik ben uitermate blij dat ik op deze manier mijn periode bij de nieuwelingen kan afsluiten.”

De student wiskunde-wetenschappen aan Don Bosco in Haacht won dit jaar zes regionale wedstrijden en sloeg ook toe in Vezin en in Jemeppe, twee wedstrijden van de Topcompetitie die hij ook won. “Dries was als nieuweling niet enkel een allrounder, het is ook een heel sterke en aanvalslustige renner die blijft gaan tot zijn collega’s passen”, aldus de nationale nieuwelingencoach Nicky Cocquyt. “Hij gaat goed bergop en tegen de tijd, maar tegelijk is hij heel nuchter en weet dat alles nog moet beginnen.” De zeventienjarige Jonge Flandrien uit Keerbergen heeft Philippe Gilbert als idool. “Dé vraag is of ik ooit zo ver raak. Voorlopig is de school nog altijd even belangrijk”, aldus de zestienjarige nieuweling uit Keerbergen.

Wout van Aert klopt Remco Evenepoel met één punt en is Flandrien 2019, Sofie De Vuyst is Flandrienne
Julie De Wilde, Dries Verstappen en Ilan Van Wilder Foto: Photo News
Door Werner Bourlez, Hugo Coorevits, Maarten Delvaux
AANGERADEN
Meest recent