Wout van Aert kroont zich tot Flandrien na moeilijke maanden: “Ik kon wel een opsteker gebruiken”

Foto: Photo News

Vorig jaar fietste hij daags na het Gala van de Flandrien van Oostende in de regen naar Herentals. Dit jaar niet. De trofee weegt te zwaar om in de bidonhouder te plaatsen en trainingen van meer dan drie uur zit er nog niet in. Traag maar gestaag werkt Wout van Aert aan zijn terugkeer. “Ik heb nog veel grote stappen te zetten. Deze trofee is een extra motivatie om er de komende weken hard in te vliegen.”

LEES OOK. Wout van Aert klopt Remco Evenepoel met één punt en is Flandrien 2019, Sofie De Vuyst is Flandrienne

Waar en wanneer heb je de prijs van Flandrien 2019 verdiend?

“Ik weet het niet. Mijn favoriet was Philippe Gilbert. Hij won Parijs-Roubaix. Remco heeft ook heel mooie koersen gewonnen. Ik weet nog dat ik bijna uit mijn zetel viel van verbazing toen ik hem zag winnen in San Sebastian.”

Je was de meest constante Belg in het voorjaar en de beste Belg in de Tour.

“Het voorjaar was mooi, maar na de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix was ik in mezelf teleurgesteld dat ik niet het niveau haalde van de weken voordien. Het klopt wel dat ik misschien de meest constante Belg was, maar de Tour zal de doorslag hebben gegeven. Ik schrok achteraf hoeveel mensen er van genoten hadden. Puur qua fysieke prestatie steken voor mij de tijdrit in de Dauphiné en het BK tijdrijden er bovenuit.”

Remco Evenepoel en Philippe Gilbert staan naast jou op het podium. Maakt dat het des te mooier?

“Ja. Twee kanjers. Ik maak er elk jaar een punt van om lang na te denken over mijn stemming. Al ben ik wel blij dat ik de meeste punten aan mezelf heb gegeven. Achteraf gezien was dat heel belangrijk.”

Het verschil is miniem. Eén puntje.

“Ja, en dan nog voor Remco. Een van de kampioenen van het wielrennen in spe, en nu ook al een grote renner. De naam Remco Evenepoel, wie kent die niet in België?”

De Flandrien is ook een beetje een populariteitspoll. Maakt dat het extra speciaal omdat het je collega’s zijn die stemmen?

“Zeker wel. Als renner schat je de collega’s beter naar waarde in dan buitenstaanders. In het peloton zie je echt hoe goed een bepaalde renner is.”

Heb je voor jezelf campagne gevoerd?

“Niet echt. Sarah was daar meer mee bezig. Het is leuk om te winnen, maar het was niet dat ik er van wakker lag.”

Bij Yves Lampaert staat de trofee van Fernand Vanderplancke in het salon. Waar komt deze terecht?

“In de hall bij ons staan een kast met vier schappen. Drie daarvan zijn in beslag genomen door mijn drie kasseien van de Koppenbergcross. Op het vierde schap staat nu een bloempot. Ik denk dat deze wel eens van mijn plaats zou kunnen veranderen.”

Is dit een extra ruggensteun om de komende weken hard te blijven werken en terug op niveau te komen?

“Zeker. Dit doet echt deugd. De voorbije drie maanden heb ik mij alles gevoeld, behalve topsporter. Ik ben vooral blij hoe het nu gelopen is en dat de toekomst mij goed gezind is.”

In het milieu klonk het dat je pas in de Dauphiné terug echt op topniveau zou zijn, maar klopt het dat het herstel de jongste weken een boost heeft gekregen?

“Ik hoop deze winter nog te kunnen crossen. Ik denk ook dat het nodig is. Het zou mezelf en veel andere mensen plezier doen.”

Denk je dan aan het BK begin januari?

“We zijn nu twee maanden voor het BK. Er is nog geen sprake van training of conditieopbouw, laat staan lopen. Mijn langste training tot nu toe was drie uur. Als ik zou crossen is dat vooral met de bedoeling om terug wedstrijdhardheid en explosieve prikkels te krijgen. Zodra ik voel dat ik kan crossen, zal ik dat doen. Ik denk dat ik liever wat veldritten extra rijd en maar vijftiende word, dan niet te crossen en mij op een andere manier te moeten voorbereiden.”

Zijn er al stages gepland?

“Op 11 december ga ik naar Spanje op stage met de ploeg. Het is de bedoeling om tegen dan toch al wat niveau te kunnen halen en aansluiting de maken bij de rest van Jumbo-Visma. Het zijn de kleine doelen die ik mij stel, al weet ik eigenlijk zelfs niet dat dit realistische doelen zijn.”

Is het daarom dat je het op de receptie bij een glas water hield?

“Ik heb de voorbije maanden al neig genoeg gedaan. Ik ben sinds enkele weken terug de goeie weg ingeslagen. Niet dat een glaasje alcohol niet meer kan, maar ik wil het proberen beperken.”

Klopt het dat je morgen (vandaag, red.) de eerste Jumbo-winkel in België moet gaan openen?

“Dat was aanvankelijk de bedoeling, maar dat is afgelast. Mij goed. Dan kan ik iets langer blijven plakken en morgen (vandaag, red.) een kwaliteitsvollere training doen. Het zal nodig zijn wil ik deze trofee de komende maanden alle eer aan doen.”

LEES OOK. Ouders verrassen Van Aert op podium: “Een geweldige opsteker na alles wat er gebeurd is”

bekijk ook

Het Gala van de Flandrien 2019 - Aftermovie

Wout van Aert klopt Remco Evenepoel met één puntje en is Flandrien 2019

Sofie De Vuyst is Flandrienne 2019

Door Bram Vandecapelle