Wietse Bosmans stond ooit trapje hoger dan Wout van Aert, maar zoekt nu sponsors om uitputtende zoektocht te kunnen volhouden

Foto: BELGA

Veldrijden is een passie. Vraag dat maar aan Wietse Bosmans, die Europa rondtrekt op zoek naar UCI-punten zodat hij kan deelnemen aan Wereldbeker-wedstrijden.

De carrière van de intussen 28-jarige crosser veranderde de voorbije jaren drastisch. De voormalige tweevoudige vicewereldkampioen veldrijden bij de beloften (2012 en 2013) heeft zijn grote talent nooit echt kunnen omzetten tot grote zeges bij de profs. De slepende ziekte van Lyme, die hem tussen 2014 en 2016 erg veel parten speelde, was daar een grote oorzaak van. Nadien kwam hij geregeld terug aan de oppervlakte piepen, maar in 2019 kreeg hij geen plaats meer bij Steylaerts-777. Daarna reed hij een tijdje voor Creafin-TÜVSÜD, maar momenteel zit de man uit Kalmthout zonder ploeg.

Wietse Bosmans stond ooit trapje hoger dan Wout van Aert, maar zoekt nu sponsors om uitputtende zoektocht te kunnen volhouden

Toch geeft hij de strijd niet op. Bosmans reist Europa rond op zoek naar UCI-punten. Zo won hij onlangs in Zweden zijn eerste UCI-cross in twee jaar, om amper een dag erna nog eentje op zijn naam te schrijven. Ook in Frankrijk (5de), Tsjechië (3de) en Zwitserland (5de) ging onze landgenoot veldritten rijden.

“Klopt. Ik ben rustig begonnen in het buitenland om een wat betere startplek te bemachtigen. En ik hang nu ook niet vast aan contracten omdat ik op mezelf werk”, aldus Bosmans. Dat alles heeft geresulteerd in een 62ste plaats op de UCI-ranking. Voor een startbewijs in de Wereldbeker is echter een plek bij de beste vijftig veldrijders vereist.

Wietse Bosmans stond ooit trapje hoger dan Wout van Aert, maar zoekt nu sponsors om uitputtende zoektocht te kunnen volhouden
Bosmans (links) pakte in 2013 zilver bij de beloften tijdens het WK in Louisville. Hij werd geklopt door Mike Teunissen, maar bleef toen wel een piepjonge Wout van Aert voor. Een jaar eerder moest hij in de sprint de duimen leggen tegen Lars van der Haar. Foto: BELGA

“Dat is inderdaad het doel, maar moet ook weer niet meteen. Tegen Kerstmis en nieuwjaar, met onder andere Zolder en Namen, zou ik er wel willen bijzijn. Voor de rest is de Wereldbeker rijden altijd leuk en levert het sowieso makkelijker punten op. Hoe ik rondreis? Met het vliegtuig en mijn materiaal komt naar daar met een camper. Of dat betaalbaar is? Nee, niet echt. Ik wil verder, maar dan is er wel wat financiële hulp nodig. Want ik wil forever doorgaan met crossen.”

Sponsors

Bosmans schakelde dan ook de hulp in van marketingbureau Sowieso in de hoop om met de hulp van sponsors een eenmansploeg op te richten. “De hoop is groot”, klinkt het. “We zullen zien. Op een bepaald niveau kan je wel blijven crossen, maar als je wil meedoen heb je geld nodig. Enkel dan kan je er je brood mee verdienen. Anders blijft het enkel een hobby en een passie, en moet je sowieso gewoon weer gaan werken.”

Volgens de veldrijder is het project “al een stuk opgeschoten”. Intussen houdt hij zich ook bezig met de bouw van de woning van zijn broer.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN
Meest recent