Na vier rechtszaken en acht jaar procederen: “Sportoase wel schuldig aan dood Julien”

Julien Dumoulin (links) verdronk in juni 2011 in het zwembad Sportoase Leuven. Rechts moeder Marie-Jeanne .

Leuven -

Na acht jaar procederen heeft het Antwerpse hof van beroep beslist dat het Leuvense zwembad Sportoase wel degelijk aansprakelijk is voor de dood van Julien Dumoulin. De 18-jarige student werd pas na elf minuten op de bodem opgemerkt door een redder. “Onopzettelijke doding”, zegt de Antwerpse rechter.

Een lijdensweg is het geweest voor de familie van Julien Dumoulin. Acht jaar nadat hij levenloos op de bodem van het Leuvense zwembad Sportoase Philipssite werd gevonden, krijgt moeder Marie-Jeanne Dujardin waar ze al jaren voor strijdt: gerechtigheid. Na een rechtszaak in Leuven, twee in Brussel en nu in Antwerpen legt justitie niet langer de schuld bij haar zoon zelf. “Sportoase had de dood van Julien kunnen vermijden als de aanwezige redders hun job naar behoren hadden gedaan”, zegt ze.

Het Antwerpse hof van beroep, dat zich op bevel van het Hof van Cassatie opnieuw over de zaak moest buigen, acht Sportoase dus wel schuldig. Meer bepaald aan “onopzettelijke doding door gebrek aan voorzorg”, ook al deed de jonge student biomedische wetenschappen uit Vorst aan apneuduiken – zo lang mogelijk onder water blijven zonder duikflessen – wat de rechter bestempelde als niet zonder risico. Dumoulin werd pas na elf minuten opgemerkt, omdat de redders in kwestie elders een zwembad aan het schoonmaken waren.

De familie van Julien wacht nu een schadevergoeding van 20.000 euro. “Geld hoeven we niet”, reageert Juliens peter Geert Coppens. “Voor ons was het cruciaal dat de waarheid aan het licht kwam.”

Door phu
AANGERADEN
Meest recent