VS bemiddelen onverwacht in dispuut over Grote Ethiopische Renaissancedam

Bron © Reuters

Ministers van Buitenlandse Zaken van Soedan Asma Mohamed Abdalla, van Egypte Sameh Shoukry en van Ethiopië Gedu Andargachew poseren met Amerikaans president Donald Trump en zijn minister van Financiën Steven Mnuchin. Foto: ZUMA Press

Washington heeft vertegenwoordigers van Ethiopië, Egypte en Soedan samengebracht om een oplossing te vinden voor hun tegengestelde belangen in de bouw van een gigantische dam in de Nijl.

De Amerikaanse president Donald Trump toonde zich woensdag tevreden over een onderhoud met vertegenwoordigers uit Egypte, Ethiopië en Soedan over de Grote Ethiopische Renaissancedam.

“De vergadering is goed verlopen en de besprekingen zullen tijdens de dag worden voortgezet!” schreef Trump in een Twitterbericht.

Twistpunt

De bouw van de Grote Ethiopische Renaissancedam vormt al jarenlang een twistpunt tussen de drie buurlanden. De gigantische dam bevindt zich op Ethiopisch grondgebied, dichtbij de grens met Soedan.

Voor Ethiopië vormt de dam van 4 miljard dollar het speerpunt van haar streven om de grootste energie-exporteur van Afrika te worden. Het waterkrachtproject is volgens Ethiopië cruciaal voor de economische ontwikkeling van het land. Ook Soedan, dat tussen Egypte en Ethiopië ligt, heeft baat bij de dam.

VS bemiddelen onverwacht in dispuut over Grote Ethiopische Renaissancedam
Constructiewerken aan de dam zijn al bezig. Foto: REUTERS

Egypte is echter bezorgd over de invloed van de dam op de stroming van de Nijl. De snel groeiende Egyptische bevolking van bijna 100 miljoen, hangt voor ongeveer 90 procent van zijn zoet water af van de rivier. Caïro vreest dat de watercrisis waarmee Egypte nu al kampt, nog zal verergeren eens Ethiopië het reservoir achter de gigantische dam stroomopwaarts begint te vullen. De Egyptenaren zien de dam als een existentiële bedreiging van hun landbouw, en hun water- en stroomvoorziening. Ze eisen dan ook garanties van Ethiopië om rampscenario’s te voorkomen.

Ethiopië beschuldigt Egypte er echter van haar greep op het water van de Nijl te willen behouden, op basis van overeenkomsten gesloten in een koloniaal verleden. Volgens Ethiopië tracht Egypte het damproject te gijzelen door allerlei regels over de vulling en de werking van de dam voor te schrijven.

Tot nog toe kwamen de drie landen niet tot een vergelijk.

Verwondering over rol van VS

Verschillende experten zijn verwonderd dat Washington het dispuut nu ter harte zou nemen. Volgens Cameron Hudson, voormalig functionaris bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en senior lid bij het Africa Center van de Atlantic Council, waren de Verenigde Staten immers nooit actief als bemiddelaar betrokken bij het waterprobleem.

Witney Schneidman, voormalig plaatsvervangend assistent-staatssecretaris van Afrikaanse Zaken, uitte een soortgelijke verbazing. Hij zei echter ook dat een oplossing van het geschil over de Grote Ethiopische Renaissancedam cruciaal is voor de economische ontwikkeling van de regio. “Als de VS in dat proces een rol kunnen spelen, is dat een voordeel voor iedereen”, klonk het nog.

Door GG
AANGERADEN