Ook donderdag zware hinder bij De Lijn Vlaams-Brabant: “Slechts 20 procent van bussen in Vlaamse rand uitgereden”

Illustratie. Foto: Photo News

Halle / Dilbeek / Leuven -

De staking bij de buschauffeurs, die dinsdag in de Vlaamse Rand spontaan uitbrak, is donderdag uitgebreid naar het arrondissement Leuven waar de gevolgen vooral voelbaar zijn in het Leuvense stadsnet. Dat meldt Inge Debruyne, woordvoerster van De Lijn.

“In de Vlaamse Rand is de situatie gelijkaardig aan die van de voorbije twee dagen. Daar rijdt circa 80 procent van de bussen niet. In het arrondissement Leuven wordt er vooral gestaakt in het Leuvense stadsnet waar de helft van de bussen niet uitrijdt. Op de streeklijnen in deze regio zijn de gevolgen van de staking beperkt tot 20 procent”, aldus Debruyne die namens De Lijn de stakingsactie sterk betreurt.

De vakbonden protesteren met de actie tegen tal van zaken zoals het personeelstekort, fouten in de planning voor chauffeurs en in de administratie bij uitbetalingen, het weigeren van verlofaanvrage en de mank lopende organisatie van de technische diensten. “Er zijn al heel wat stappen gezet en ook verschillende investeringen gebeurd om de arbeidsomstandigheden van de chauffeurs te vereenvoudigen. Niet alle inspanningen zijn op korte termijn zichtbaar”, aldus Debruyne.

Directie en vakbonden bereikten woensdag na uren onderhandelen geen akkoord. Volgens de vakbonden deed de directie geen enkele noemenswaardige toegeving om tegemoet te komen aan de eisen. In een pamflet dat woensdagavond onder het personeel verdeeld werd haalde het gemeenschappelijk vakbondsfront hard uit “naar de arrogantie van het management dat geen grenzen kent”. Voor zover bekend is er nog geen nieuwe vergadering gepland.

Door adm
AANGERADEN