“Tientallen duizenden euro’s” geïnvesteerd in Belgische droom, maar die dreigt nu uiteen te spatten: “Dit is redelijk k*t”

Slecht nieuws voor Anke Vos (links), Sandrine Tas en Stien Vanhoutte. Foto: Instagram

Sandrine Tas zal niet deelnemen aan het Belgisch schaatskampioenschap, dat komend weekend in Inzell wordt gehouden. Tas, als inline skater veelvoudig Europees en wereldkampioene, is acht weken uitgeschakeld door een enkelblessure die ze vorige maand tijdens een snelheidstraining in het Zuid-Duitse schaatsoord opliep. Dat is meteen een drama voor de ploegenachtervolging (met Stien Vanhoutte en Anke Vos), die dit seizoen voor het eerst meedeed aan de Wereldbeker.

“Twee ligamenten in de linkerenkel zijn gescheurd. Een operatie is niet nodig. Maar dit is een slechte start voor de ploegachtervolging”, zei bondscoach Ferre Spruyt donderdag. “Ik hoop dat Sandrine midden december weer het ijs op kan. Momenteel traint ze thuis. Dat betekent dat we de eerste vier wereldbekerwedstrijden niet met de teampursuit zullen meedoen.”

Tas, die aan haar tweede seizoen op het ijs bezig is, zou uitkomen op vijf onderdelen: 500, 1000, 1500 en 3000 meter en de massastart (een minimarathon over zestien ronden). Maar een pijnlijke val op 23 oktober gooide dus roet in het eten. “Bij een snelle ronde ben ik in een bocht in de boarding beland”, aldus Tas. “Jammer genoeg was mijn linkervoet één van de eerste delen die geraakt werd.”

“De gevolgen van die valpartij zijn redelijk pittig geworden. Ik moet nu eerst drie weken focussen op rusten en herstellen. Pas daarna kan ik terug beginnen opbouwen. Het gevoel is redelijk k*t. Alle mooie wedstrijden zaten eraan te komen. Maar ik heb me er ondertussen wat kunnen overzetten en ben vastberaden om hard te werken aan mijn herstel.”

Ook Anke Vos kwam op dezelfde dag als Tas ten val. Zij heeft een heupblessure opgelopen. “Voor haar komt het BK te vroeg, misschien kan ze een langere afstand rijden. Ze staat donderdagmiddag wel voor het eerst weer op het ijs”, aldus Spruyt.

Drama

De zware blessure van Tas is een serieuze streep door de rekening van de Belgische schaatsbond. Het project van de ploegenachtervolging was misschien wel het belangrijkste van dit seizoen. Er werd bij Sport Vlaanderen en het BOIC een budget van “enkele tientallen duizenden euro’s” bekomen. Met de voorwaarde dat er prestaties op tafel kwamen, zoals de kwalificatie voor het EK in januari. Is dit de doodsteek?

“Dit wil zeggen dat we ons niet kunnen plaatsen voor het EK en het WK”, reageert Spruyt. “Om ons project toekomst te geven, moeten wij resultaten laten zien en dat gaan we momenteel niet kunnen doen. Dit weekend is iedereen samen in Inzell voor het BK. De toekomst van het project staat daar op de agenda. Met de vooruitgang dat de dames aan het maken waren, begonnen we stilletjes te dromen van WK-kwalificatie. Maar dit is ook topsport… We leven op hoop nu.”

Die hoop is gevestigd op de Internationale Schaatsunie. “We ook daar om ondersteuning gevraagd”, aldus bondsvoorzitter Corné Lepoeter. “Daarover krijgen we binnenkort uitsluitsel en dan zou het project van de ploeg verzekerd zijn tot het einde van het seizoen.”

Belgisch kampioenschap

Aan het driedaagse toernooi doen negen Belgische schaatsers mee. De meesten zijn woensdag in het schaatsdorp gearriveerd. De nationale titelstrijd is onderdeel van de Internationale Duitse kampioenschappen. In totaal hebben zich 136 schaatsers uit acht landen voor deze wedstrijden gemeld.

Bart Swings, de meest prominente Belgische schaatser, koos de 1000, 1500 en 5000 meter en de massastart. In het recente verleden gaf Swings bij de Belgische kampioenschappen forfait. Het bescheiden evenement, voor hem zonder noemenswaardige tegenstand, was slecht te combineren met de voorbereiding op de internationale krachtmetingen.

Het is voor het eerst dat de Belgische titelstrijd in de Max-Aicher-Arena in Inzell wordt gehouden. Doorgaans vond het toernooi plaats op de semi-overdekte kunstijsbaan van Eindhoven, omdat binnen de eigen grenzen geen 400-meterpiste is. Daardoor kunnen Swings en co in eigen land geen ijstrainingen afwerken. Swings en junior Jason Suttels namen het afgelopen weekend bij wijze van training deel aan de Nederlandse marathon in Deventer. Bij de eliteschaatsers eindigde Swings als dertiende. Omdat hij de eerste marathon van de KNSB-reeks had gewonnen, staat hij in het klassement op de zevende plaats. Suttels werd 38e in de koers van de beloften.

“Tientallen duizenden euro’s” geïnvesteerd in Belgische droom, maar die dreigt nu uiteen te spatten: “Dit is redelijk k*t”
Bart Swings. Foto: Photo News
Door Vincent Van Genechten
    AANGERADEN