Student UHasselt naar ziekenhuis na mogelijk contact met blauwzuur

Bron © BELGA

Foto: Tom Palmaers

Hasselt -

Een doctoraatsstudent van UHasselt is donderdag preventief naar het ziekenhuis gebracht nadat hij mogelijk in contact met blauwzuur is gekomen. Dat meldt TVL en wordt door UHasselt bevestigd. De brandweer kwam ter plaatse voor nametingen, maar er waren geen schadelijke stoffen in het chemielab aanwezig.

In het chemielab van UHasselt was al enkele dagen een experiment bezig. Toen de doctoraatsstudent donderdagochtend wilde beginnen, rook hij iets verdachts. “Hij is meteen naar buiten gegaan en heeft de prof erbij geroepen. Zij hebben dan nagedacht wat de geur zou kunnen geven, en daarbij was waterstof dan een van de mogelijke opties”, zegt UHasselt-woordvoerder Thomas Vandenreyt.

Blauwzuur, ook bekend onder de naam waterstofcyanide, is een uiterst giftige chemische verbinding. De student werd dan ook preventief naar het ziekenhuis meegenomen. “Hij voelde zich niet slecht en was in goede gezondheid, maar omdat hij de ruimte is binnengewandeld, gaan ze kijken of hij iets heeft binnengekregen en of het schadelijk is”, legt Vandenreyt uit.

De brandweer kwam ter plaatse om metingen in het chemielab uit te voeren. “Uit preventie heeft de brandweer nagemeten in de ruimte, die altijd afgesloten is geweest. Ze hebben niks gemeten, dus er is niks meer aanwezig, als het al om blauwzuur ging”, zegt Vandenreyt. “Er is dus geen enkel spoor meer, maar we moeten voorzichtig zijn.”

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent