Inval bij verdachten van koelwagendrama, alle slachtoffers inmiddels geïdentificeerd

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Het Ierse Vermogensbureau is donderdagmorgen in het graafschap Monaghan binnengevallen in de huizen en bedrijfspanden van Ierse mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de mensensmokkelbende die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van 39 mensen in een vanuit Zeebrugge verscheepte koelcontainer.

Tegen de mannen liep al sinds de herfst van vorig jaar een onderzoek door de CAB, omdat zij er reeds lang van waren verdacht namaaksigaretten, alcohol en drugs te smokkelen. Nu staan ze ook in het middelpunt van het internationaal onderzoek na het drama met de koelcontainer in het Engelse graafschap Grays, aldus de Irish Times.

Geleid door de CAB is de Ierse politie donderdag binnengevallen in zeven woningen van leden van dezelfde familie, en op drie terreinen plus industriële loodsen. Er zijn meerdere voertuigen in beslag genomen, net als financiële documenten en gegevens (wat de voornaamste bedoeling van de raids was), en elektronische spullen. Er is ook baar geld in de vorm van 1.400 euro, 900 dollar en 600 pond meegenomen. Twintig bankrekeningen ter waarde van ongeveer 200.000 pond zijn bevroren. Er vonden geen arrestaties plaats.

Alles draaide rond twee broers met adressen in Ierland en Noord-Ierland. De politie van Essex wil de voortvluchtige broers Ronan en Christopher Hughes verhoren in verband met het koelwagendrama.

Tweede operatie

Dinsdag (en niet maandag) was er ook in de haven van Dublin een operatie tegen de twee mannen die de CAB viseerde. Er zijn twee trekkers en twee opleggers in beslag genomen. Een van de voertuigen is Noord-Ierland geregistreerd, de andere in Bulgarije. Maar die laatste heeft een Ierse eigenaar. Hoewel de politie van Essex ook onderzoek voert naar in Noord-Ierland en Bulgarije geregistreerde vrachtwagens hebben de dinsdag in beslag genomen voertuigen hiermee geen uitstaans, aldus de Irish Times.

De krant en de RTE voegen eraan toe dat het hele onderzoek van de CAB geen banden heeft met dat van Essex, alhgoewel het gaat om twee dezelfde verdachten. Het drama in Essex deed het speurwerk van de CAB alleen escaleren, voegt RTE eraan toe.

Alle slachtoffers geïdentificeerd

De 39 mensen die op 23 oktober dood werden aangetroffen in een vanuit Zeebrugge verscheepte koelcontainer zijn intussen allemaal formeel geïdentificeerd. Dat heeft de politie van Essex donderdag meegedeeld. De mededeling van de politie verschaft met zoveel woorden geen verdere duidelijkheid over de identiteit van de slachtoffers. Wel wordt vermeld dat er voor de identificatie werd samengewerkt met de Vietnamese politie.

Er werd eerder al van uitgegaan dat de meeste slachtoffers van Vietnamese afkomst zijn. Aanvankelijk dacht men dat de slachtoffers Chinezen waren. Het Franse persbureau AFP en het ITV News zeggen van de politie in Essex bevestiging te hebben gekregen dat de 31 mannen en acht vrouwen wel degelijk Vietnamezen zijn. Volgens het Britse Sky News heeft ook de Vietnamese politie bevestigd dat het om mensen uit dat Aziatische land gaat.

De Vietnamese ambassade in Londen heeft donderdag in een communiqué haar “oprecht verdriet” uitgedrukt omtrent de dood van de 39 mensen. Ze heeft ook haar medeleven betoond en hulp beloofd bij het repatriëren van de slachtoffers. De nabestaanden zijn op de hoogte gebracht, zo vermeldt de mededeling van de politie ook.

Door jvh
AANGERADEN