Familie van vermoorde Jill gaat confrontatie met dader aan: “Ik loop hier puur op wraakgevoelens rond”

Bron © Eigen berichtgeving, Focus/WTV
Wevelgem / Aalbeke -

In Aalbeke en Wevelgem is donderdag de reconstructie van de moord op Jill Himpe (36) gehouden. Haar ex-vriend moest er tonen hoe hij de vrouw dinsdag op een parkeerstrook om het leven bracht, en het lichaam vervolgens verstopte in het huis van haar moeder. De familieleden van het slachtoffer waren ook aanwezig bij de reconstructie, en konden hun woede amper bedwingen.

Een geblindeerde Volkswagen met dader Ridoan O. (39) reed donderdagmiddag om 13.30 uur de site van de reconstructie, ter hoogte van houtbedrijf Vandecasteele op de Moeskroensesteenweg in Aalbeke, binnen. Met een leger agenten in zijn zog, een doorn in het oog van de familie die zich er ook verzameld had. Met een mes dat het labo had meegebracht, moest O. tonen hoe hij Jill Himpe de keel oversneed. Om de reconstructie af te schermen van kijklustigen werden zwarte hekken gezet rond de parkeerplaats waar het tafereel zich afspeelde.

LEES OOK. Automobilisten waren onbewust getuige van moord op Jill (36): “Zag kloeke man heel agressief tekeergaan bij wagen” (+)

De reconstructie in Aalbeke werd afgeschermd met zwarte doeken. Video: gsd

Daarna ging het naar de Nachtegaalstraat in Wevelgem, naar het huis van de moeder van de vermoorde vrouw. Met grote gebaren, alsof hij een verhaaltje vertelde, legde O., gehuld in een bordeaux sweater met kap, de inspecteurs uit hoe alles in zijn werk ging. Hij sleepte een witte pop uit het voertuig, die daarna opheffend tot het hoofd op zijn schouder rustte. Zo droeg hij de pop richting de keuken, waar hij dinsdagmorgen ook het bebloede lichaam van Jill achterliet.

Familie van vermoorde Jill gaat confrontatie met dader aan: “Ik loop hier puur op wraakgevoelens rond”
In Wevelgem moest O. tonen hoe hij het lichaam verstopte in de woning van de moeder van Jill Himpe. Foto: Gianni Barbieux

Verdriet door merg en been

De moeder en zus van Himpe waren ook aanwezig bij de reconstructie, en konden hun woede amper bedwingen. Ze riepen verwensingen richting O., agenten moesten een zus van de vrouw zelfs tot bedaren brengen in een combi. “Hij kan daar lekker in de warmte zitten, maar mijn zus zit voor altijd in de frigo”, klonk het onder meer. De dader leek er zich weinig van aan te trekken. Een keer bracht hij zijn handen naar zijn hoofd, al leek daar weinig emotie mee gemoeid.

Familie van vermoorde Jill gaat confrontatie met dader aan: “Ik loop hier puur op wraakgevoelens rond”
De agenten moesten één van de zussen van Jill Himpe tot bedaren brengen in een combi. Foto: loh

“We zijn niet alleen kwaad op hem, maar ook op de politie”, vertelde een zus van Himpe. “Mijn zus was doodsbang, maar ze konden haar enkel aanraden om een flesje deodorant en een aansteker op zak te steken voor het geval ze hem tegenkwam. De politie heeft veel te weinig gedaan en dit is het resultaat.”

LEES OOK. “Blaffende honden bijten niet, zei de politie. Drie dagen later stak mijn stalker me neer met een mes” (+)

Moeder: “Puur op wraakgevoelens”

“Ik loop hier momenteel puur op wraakgevoelens rond”, zei ook een woedende moeder. “Omdat er aan de hele situatie niets gedaan is. Hij had al lang opgepakt moeten zijn, hij heeft een waslijst aan veroordelingen. Maar er is niet gereageerd nadat we een klacht hebben neergelegd, helemaal niet. ‘Moet er eerst iets gebeuren, alvorens jullie actie ondernemen?’, vroeg ik aan de politie. En ze zeiden nog ‘ja’ ook. Wel, het is gebeurd.”

“Ik sta hier dus met heel veel onmacht. Hij zal straks lekker eten, en goed slapen in een warm nestje. Met kerst krijgt hij een kerstdiner, terwijl wij op een lege stoel zullen kijken. Omdat het gerecht niet werkt. Het is ook niet alleen de politie: de ministers moeten de wetten veranderen. Die zijn nu veel te laks. Maar er zal pas iets veranderen als er met hún kinderen iets gebeurt.”

LEES OOK. Dit jaar al 19 vrouwen vermoord door hun (ex-)man in ons land: “Cijfers om koude rillingen van te krijgen” (+)

Ook bij het vertrek van de dader konden de familieleden van het slachtoffer zich niet bedwingen. Hun geroep galmde door de straat en ging door merg en been.

Familie van vermoorde Jill gaat confrontatie met dader aan: “Ik loop hier puur op wraakgevoelens rond”
De familieleden van het slachtoffer uitten hun verdriet. Foto: loh

Stoppen doorgeslagen

Jill Himpe had deze zomer een einde gemaakt aan haar relatie met Ridouan O., maar dat kon hij niet verkroppen en hij bleef haar lastigvallen. Het slachtoffer deed meerdere malen aangifte bij de politie, maar die zou volgens haar zussen gezegd hebben dat ze niets kon doen.

LEES OOK. Hij belde na moord op Jill nog naar haar familie: “Sorry. Waarom? Dat zal je nog wel zien” (+)

Dinsdag sloegen dan bij O. de stoppen door. Hij sprak ’s morgens af met Himpe op een parkeerstrook in Aalbeke, en stak haar daar neer in zijn wagen. Daarna reed hij met haar lichaam naar Wevelgem, waar hij het lichaam verstopte in de woning van haar moeder, bij wie Himpe woonde. Kort daarna nam hij contact op met zijn advocaat en gaf zich spontaan aan. Hij legde een dag later al bekentenissen af voor de onderzoeksrechter.

Door gsd, cds, djw, jvh
AANGERADEN