Van dyslexie tot ‘ik moest mediteren’ - elke reden is goed om geen bijzitter te zijn tijdens de verkiezingen

De voor- en bijzitter waren niet (tijdig) aanwezig. Foto: DBA

Gent -

Dertig voor- en bijzitters ondervonden donderdagvoormiddag de gevolgen van niet (tijdig) aanwezig te zijn op het kiesbureau. Ze bleken hoe dan ook zeer creatief te zijn met hun redenen. De ene had dyslexie, de andere “hoort niet thuis in de maatschappij en mediteert dagelijks”. Het merendeel riskeert een boete van 600 euro.

Dertig voor- en bijzitters stonden terecht voor de Gentse rechtbank voor “een inbreuk op de kieswet”. Zij daagden niet of te laat op bij verkiezingen op 26 mei 2019. De beklaagden werden verhoord door de politie en kregen eerder een minnelijke schikking van 250 euro. Betaalden ze die niet of te laat, dan was het richting de rechtbank waar ze een geldboete van 400 tot 1.600 euro riskeren.

Elk had zijn eigen reden waarom ze voor de rechter stonden. Dat startte bij de ochtend van 26 mei, sommigen raakten al niet tijdig uit hun bed. “Ik heb tot diep in de nacht moeten werken”, klonk een bijzitter die in de horeca werkt. Ook de verplaatsing tot aan het kiesbureau bleek soms problematisch “Ik vond geen parking”, zei een bijzitter. Ook bleken er enkele aan het verkeerde lokaal te staan of stonden ze voor een gesloten deur.

Toch bleken er enkelen zeer speciale redenen te hebben. Zo bleek een 42-jarige man uit Oostakker niks te snappen van het systeem en zijn verplichtingen, “Wat is de bedoeling van democratie als we de stem niet horen?” Een vrouw die dyslexie had moest zich ook verantwoorden, “Ik had een cijfer in het uur omgedraaid, daarom was ik te laat”, zei ze emotioneel. Een 41-jarige Gentenaar had problemen met “punctueel zijn.” De man vult zijn dagen met mediteren, werken deed hij niet. “Ik ben vooral met kristallen bezig. Er lopen teveel mensen met negatieve energie rond.” Op 21 en 28 november komen de andere laatkomers zich verdedigen.

Door Jeffrey Dujardin
AANGERADEN
Meest recent