Online aanmelden vanaf 23 maart: maar doen alle middelbare scholen mee?

Foto: fvv

Gent -

Er komt opnieuw een online inschrijvingssysteem voor kinderen die voor het eerst naar het middelbaar gaan. Dat moet kamperen aan de schoolpoort vermijden. Al is het niet zeker of alle scholen opnieuw meedoen. Ze hebben nog drie weken de tijd om te beslissen.

Er wordt volgend jaar voor de derde keer op rij online aangemeld in Gentse middelbare scholen. Dat werd gisteren beslist door het LOP, het Lokaal Overlegplatform waarin alle Gentse scholen zetelen. De procedure en het algoritme blijven ongewijzigd.

Of alle scholen opnieuw meedoen, is nog niet zeker. Vorige maand besliste de Vlaamse regering om de nieuwe inschrijvingsregels uit te stellen wegens tijdsdruk. Die bepaalden dat scholen in regio’s met een plaatsgebrek de inschrijvingen via de computer móesten regelen. Nu dat decreet on hold is gezet, zijn de scholen dan toch niet verplicht om online aan te melden.

Onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) hoopt dat alle scholen opnieuw instappen in het Gents systeem. “We plannen de aanmeldingsperiode in Gent op zo’n manier dat scholen en ouders de tijd krijgen om alles vlot te laten verlopen.”

Stress

Ouders kunnen zich aanmelden van 23 maart tot 22 april. Op 4 mei komen ze te weten of hun kind een plaatsje krijgt in een voorkeurschool. De inschrijvingen op de scholen zelf vinden plaats van 6 tot 29 mei.

Volgens Hilde Allaert van Sint-Bavo zijn de scholen vrij tevreden. De late timing vorig jaar, die samenviel met de drukke examenperiode, zorgde voor spanning. Ook bij ouders leidde de lange wachtperiode tot stress. “De tijdslijn valt vroeger dan vorig jaar en daar zijn we blij mee”, zegt Allaert.

Vorig jaar kreeg 99 procent van de aangemelde kinderen de school van eerste keuze.

Door Tuly Salumu
AANGERADEN