Criminaliteit in Mechelen alweer gedaald

Bron © BELGA

Burgemeester Bart Somers Foto: Photo News

Mechelen -

De criminaliteit in Mechelen is de eerste helft van dit jaar gedaald met vier procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er werden 4.859 feiten geregistreerd, waarvan 970 beschouwd worden als prioritaire fenomenen. Dat betekent dat de politie zich op die fenomenen focust, omdat ze door de bevolking als het meest ingrijpend of storend worden beschouwd. Het gaat dan om inbraken en diefstallen.

Bij het totaal aantal aangiftes die de Mechelse politie de eerste zes maanden van dit jaar verwerkte, bevinden zich ook inbreuken tegen sociale wetgeving of feiten die geen misdrijf zijn. Daarnaast zijn er de inbreuken tegen bijzondere wetten, zoals drugsdelicten of openbare dronkenschap.

Slechts de helft van de totale aangiftes betreffen inbreuken tegen het strafwetboek en daarvan zijn de diefstallen en inbraken de grootste categorie, naast de misdrijven tegen persoon of gezin die 9 procent van het aantal aangiftes uitmaken. Van januari tot juli werden 970 diefstallen en inbraken gepleegd, of pogingen ertoe. Voor het eerst sinds 2002, toen de politie en het stadsbestuur startten met de metingen van de criminaliteit, duikt het aantal aangiften van prioritaire fenomenen onder de duizend.

Er waren onder meer minder diefstallen uit woningen (-38 pct), diefstallen uit voertuigen (-34 pct), fietsdiefstallen (-9 pct), handtasdiefstallen (-45 pct), motordiefstallen (-80 pct), winkeldiefstallen (-24 pct) en inbraken in gebouwen (-32 pct). Daarnaast daalden de diefstallen met geweld. Autodiefstal, afpersing, zakkenrollerij en bromfietsdiefstallen waren er meer dan vorig jaar, maar de absolute cijfers blijven nog steeds laag.

Burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld) is tevreden. “Dit zijn mooie resultaten die er komen dankzij een doorgedreven inzet van onze politiediensten”, zegt hij. “De diefstallen uit voertuigen, handtasdiefstallen en woninginbraken zijn spectaculair gedaald, het aantal winkeldiefstallen daalde ook maar daar is wellicht nog een groot ‘dark number’ omdat niet elke winkelier alles aangeeft.”

Door jvh
AANGERADEN