750.000 euro aan ‘gratis’ renovaties verdeeld: zo wil Gent gezinnen met lager inkomen helpen

Foto: fvv

Gent -

Vijfentwintig Gentse gezinnen met een lager inkomen krijgen elk 30.000 euro om hun woning op te knappen en duurzamer te maken. Als ze hun pand verkopen, moeten ze het geld teruggeven. Het gaat om een opvallend nieuw project in Gent waarmee per jaar zo’n vijftig woningen opgeknapt kunnen worden.

Honderd woningen die in slechte staat zijn, en waarvan de eigenaars niet genoeg geld hebben om ze zelf op te knappen, renoveren: dat was het doel waarvoor de Stad Gent twee jaar geleden vijf miljoen euro kreeg van de Europese Commissie.

Het geld werd in een ‘rollend fonds’ gestoken, dat de naam Gent Knapt Op kreeg en waarmee men nog jarenlang verder kan. Als de gezinnen op een dag hun woning verkopen, gaat de 30.000 euro terug naar de Stad, plus een kleine indexering. Dat geld kan dan naar een nieuw gezin gaan, waarmee weer een nieuwe woning kan worden opgeknapt.

Deze week tekenden de eerste 25 gezinnen op het Gentse stadhuis een overeenkomst. Ze krijgen elk 30.000 euro om bijvoorbeeld een dak te isoleren of een nieuwe verwarmingsketel te kopen. De gezinnen komen uit Dampoort, het Rabot, de Muide en de Brugse Poort en werden via Samenlevingsopbouw en de vzw Sivi opgespeurd en geholpen met de administratie.

Het gaat om een opvallend pilootproject waarmee de Stad op termijn elk jaar vijftig woningen die in slechte staat zijn wil helpen opknappen. Daarvoor is – naast de Europese subsidies – nog eens anderhalf miljoen euro uitgeschreven in het Gentse meerjarenplan, per jaar.

Iedereen die onder een bepaalde inkomensgrens valt, komt in aanmerking. Het gaat vooral om mensen die niet zomaar een lening kunnen krijgen bij de bank. Maar ook senioren komen sinds kort in aanmerking voor renovaties die hen toelaten langer zelfstandig thuis te wonen, net zoals mede-eigenaars die tegen een renovatie van gemeenschappelijke delen aankijken en daar het geld niet voor hebben en verhuurders met een huurwoning die aan renovatie toe is.

Door Bert Staes