Skelet van aapje aangetroffen bij opgravingen in Sint-Lievens-Houtem

Bron © BELGA

Foto: dvp

Sint-Lievens-Houtem -

Bij opgravingen in het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem is het skelet aangetroffen van een aapje, dat waarschijnlijk in de 17de eeuw heeft geleefd. Het zou gaan om de eerste keer dat een aapje werd gevonden bij archeologische opgravingen in Vlaanderen, zegt de provincie Oost-Vlaanderen, die op de provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke een tentoonstelling rond tien jaar archeologisch onderzoek in Zuid-Oost-Vlaanderen organiseert.

Bij de heraanleg van het marktplein van Sint-Lievens-Houtem voerden archeologen in opdracht van de gemeente Houtem opgravingen uit, zegt de provincie. “Daarbij zijn beenderen ingezameld. Nader onderzoek van het botmateriaal door archeozoölogen van het onderzoeksbureau RAAP toonden aan dat het om de restanten van een aapje ging. Aangezien het de eerste keer was dat een aapje bij archeologische opgravingen in Vlaanderen wordt gevonden, zijn bijkomende middelen vrijgemaakt voor onderzoek. Röntgenopnames en onderzoek in de referentiecollectie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) toonden aan dat het om een resusaap (macaca mulatta) ging, een soort die voorkomt in het Verre Oosten.”

Uit radiokoolstofonderzoek blijkt dat het vrouwelijk aapje leefde tussen 1660 en 1810. “Een isotopenonderzoek door KULeuven liet zien dat het aapje zowel vlees als groenten te eten kreeg. Wat nog meer opvalt is dat het staartje afgescheurd of geamputeerd was en dat het diertje ooit een gebroken been had. De meest voor de hand liggende verklaring is dat het aapje met rondtrekkende foorkramers terecht kwam op de jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem”, stellen de onderzoekers.

De aap maakt deel uit van de tentoonstelling “Landschap door.grond. Tien jaar archeologisch onderzoek in Zuid-Oost-Vlaanderen”. De bezoeker kan er ook ontdekken hoe onze voorouders “van de prehistorische jager-verzamelaars langs de Schelde in Ruien, tot de middeleeuwse boeren op de koutergronden langs de Dendervallei”, omgingen met het landschap. De expo opent op 10 november en loopt tot 31 oktober 2020.

Door jvh
AANGERADEN