Staking De Lijn nog niet voorbij

De Lijn staakte donderdag ook in de stelplaats in Tielt-Winge. Foto: atb

Leuven / Houwaart / Sint-Joris-Winge / Tielt / Tielt-Winge / Meensel-Kiezegem -

De staking bij De Lijn is nog niet voorbij. Nochtans verspreidde De Lijn donderdagavond al een bericht dat er een akkoord was met de vakbonden. Die ontkennen dat in alle talen. Vandaag, vrijdag wordt er voort gestaakt.

De staking bij de buschauffeurs, die dinsdag in de Vlaamse Rand spontaan uitbrak, was donderdag uitgebreid naar het arrondissement Leuven. “In de Vlaamse Rand is de situatie gelijkaardig aan die van de voorbije twee dagen. Daar rijdt circa tachtig procent van de bussen niet”, zei Inge Debruyne, woordvoerster van De Lijn. “In het arrondissement Leuven wordt er vooral gestaakt in het Leuvense stadsnet, waar de helft van de bussen niet uitrijdt. Op de streeklijnen in de regio zijn de gevolgen van de staking beperkt tot twintig procent.” Ook aan de stelplaats in Tielt-Winge hingen de vakbondsvlaggen buiten en bleven heel wat bussen binnen.

De vakbonden protesteren met de actie tegen tal van zaken zoals het personeelstekort, fouten in de planning voor chauffeurs en in de administratie bij uitbetalingen, het weigeren van verlofaanvragen en de mank lopende organisatie van de technische diensten. “Er zijn al heel wat stappen gezet en ook verschillende investeringen gebeurd om de arbeidsomstandigheden van de chauffeurs te vereenvoudigen. Niet alle inspanningen zijn op korte termijn zichtbaar”, aldus Debruyne.

Directie en vakbonden bereikten na uren onderhandelen geen akkoord. Volgens de vakbonden deed de directie geen enkele noemenswaardige toegeving om tegemoet te komen aan hun eisen.

Door atb
AANGERADEN
Meest recent