Fietsers eindelijk verlost van vervelende latjes: “Paarden lopen nu groter risico”

Links de brug met latjes, rechts de nieuwe situatie, zonder latjes Foto: RR/FVV

Gent -

Een van de vervelendste plekken voor de fietsende Gentenaar behoort eindelijk tot het verleden. De Vlaamse Waterweg heeft op de Zuivelbrug, tussen de Kraanlei en het Grootkanonplein, die irritante houten latten verwijderd.

Veldrijders Mathieu Van der Poel en Wout van Aert rijden er ongetwijfeld probleemloos over, maar voor de gemiddelde Gentse fietser zijn de latten op de Zuivelbrug al jaren een doorn in het oog. Er is op de brug tussen de Kraanlei en het Grootkanonplein, links en rechts van de houten obstakels, een smalle fietsstrook, maar veelal versperren voetgangers daar de weg.

De Vlaamse Waterweg, verantwoordelijk voor de brug, heeft het de fietser onlangs iets makkelijker gemaakt en de latten weggenomen. “De latjes zijn er ooit gelegd om te verhinderen dat paarden uitgleden op de brug”, zegt woordvoerster Karen Buyse. “Aangezien paardenkoetsen verboden worden, heeft de toeristische dienst van de Stad gevraagd ze weg te nemen. Net omdat ze hinderlijk zijn voor fietsers.”

Fietsers eindelijk verlost van vervelende latjes: “Paarden lopen nu groter risico”
VOOR Foto: Google Maps
Fietsers eindelijk verlost van vervelende latjes: “Paarden lopen nu groter risico”
NA Foto: fvv

Ongelukken

Luc Claeys van Koetsen van Gent heeft evenwel een vergunning tot 31 december en zal de komende weken nog geregeld over de Zuivelbrug rijden. “Door die latjes nu al weg te nemen, verhoogt het risico op ongelukken met paarden”, zegt Claeys. “De koetsiers zullen voorzichtiger zijn, zeker als het heeft geregend. Van ongelukken op die plek heb ik geen weet. De latjes lagen er toen ik ben begonnen.”

Koetsen van Gent is bezig aan zijn laatste twee maanden in Gent. Claeys laat weten nog al zijn reservaties af te werken en tot het einde van het jaar uit te rijden, als het weer dat toelaat. Een definitieve oplossing voor zijn paarden heeft hij nog niet. “Als iemand interesse heeft om mijn paarden over te nemen, mag die mij steeds contacteren”, zegt Claeys.

Door Sander Luyten