“Fiere luie” moeder van zeven kinderen deelt onwaarschijnlijke tips om tijd te besparen

Ze is een luie moeder, zegt ze van zichzelf. Dat zou je niet zeggen als je de Australische blogster Constance Hall op sociale media in de weer ziet met haar zeven kinderen. Ze deelt in een nieuwe post haar grootste geheimen om tijd te besparen. “Ik was meer bezig met de opvoeding toen ik nog maar twee kinderen had, maar ik overleef en dat is het belangrijkste”, zegt ze.

“Drie nachten geleden zat ik op de keukenvloer te huilen”: het is mede door haar ontwapenende eerlijkheid dat veel moeders gek zijn van de blogberichten van de Australische Constance Hall. De blogster houdt samen met haar echtgenoot een samengesteld gezin met zeven kinderen draaiende, maar uit haar meest recente post blijkt dat ze het niet altijd gemakkelijk heeft.

(lees verder onder de post)

Het is zwaar, geeft ze grif toe, maar in een nieuwe post op haar website deelt ze daarom nog eens de overlevingsgids die ze eerder al deelde. Hall geeft daarin zes tips over hoe het bol te werken is met zoveel kinderen in één huishouden.

Huisgenoten

Ten eerste benadrukt ze het belang van huisgenoten. “Als je het geluk hebt dat je een lege kamer hebt of je kinderen kan overtuigen om een kamer te delen, is het verstandig om een flatgenoot te nemen. Een alleenstaande moeder, een koppel, eender wie. Mijn leven is veranderd toen ik dat deed.”

Ze kan nu overdag gaan winkelen of iets gaan drinken wanneer de kinderen slapen. “Ik moet niet meer wachten tot mijn echtgenoot thuis is om de zorg dan volledig aan hem over te laten en weg te gaan. Er hebben al enkele nichtjes en mijn stiefvader bij ons gewoond, nu een vriendin. Dat is onbetaalbaar, zelfs als die niet willen meebetalen aan de huur.”

Eten

Samen eten hoeft niet zo stresserend te zijn als het lijkt. “We leven in een cultuur die heel erg op eten gericht is. Mensen denken dat hun kinderen zullen verhongeren als ze één keer niet eten en dwingen hen om te blijven zitten en hun bord leeg te eten. Maar de waarheid is dat je kinderen dat wel kunnen. Eten met je kinderen hoort leuk te zijn, geen vat vol boze herinneringen. Als ze niet eten, stress dan niet maar probeer iets anders of laat het kind gewoon zijn pasta met tomatensaus hebben.”

Een opmerkelijke tip geeft ze over eten met de handen. “De afwas doen is het ergste deel van eten. In andere culturen eet iedereen van hetzelfde bord met hun handen. Ik doe dat ook vaak: een bord vullen met een hoop groenten en vlees en hen dan hun gang laten gaan. Zo is er minder afwas.”

Kledij

Constance werkt voor de kleding van de kinderen met manden met hun naam erop. “Daar gooi je alles in van ieder kind afzonderlijk. Als ze het opgeplooid willen, doen ze dat zelf maar. We hebben een gigantische lade vol ondergoed en sokken. Wil je kousen? Zoek dan in die schuif een paar dat bij elkaar past. Ik ga geen eeuwigheid zoeken. Jouw spullen liggen in jouw mand, zoek daarin.”

Nog een tip: heb geen stress over wat ze dragen. “Laat ze vrij om aan te doen wat ze zelf willen. Dan voelen ze zich veel beter.”

Selectief doof zijn

“Sommigen noemen het negeren, maar ik breng mezelf soms in een spirituele staat waarin ik hen niet hoor vechten of roepen. Ik ben zo goed geworden in hun lawaai blokkeren dat een van ooit de volle drie meter naar mij toe moest lopen om me te zeggen dat mijn zoon aan het huilen en zelfs aan het schreeuwen was. Ik voelde me slecht dat ik het niet gehoord had, maar het is nodig. Ik kan niet altijd antwoorden als die zeven kinderen mijn aandacht vragen.”

Check uit

Om 19.30 uur stopt het mama zijn voor Constance. “Alles dat dan geen noodgeval is, moeten ze zelf doen. Ik ben hun moeder dan niet meer. Ik ben geen slaaf, gewoon het standbeeld van een vrouw die een uur geleden hun achterwerk afgeveegd heeft en nu wijn drinkt terwijl ze telefoneert met haar zus. Hetzelfde in de auto: tenzij ze iets bekennen of iets spannends vertellen, zet ik mijn koptelefoon op en ben ik niet beschikbaar.”

In bad

Elke dag in bad of onder de douche, dat moet voor Constance niet. “Ze mogen dat overslaan als ze er geen zin in hebben. Het lukt me niet om iedereen elke avond in bad te stoppen. Twee keer per week baden is voldoende. Ze zijn mooier wanneer ze frisgewassen zijn en ruiken dan beter, maar echt waar: van enkele avonden geen bad of douche gaan ze niet dood.”

Vergeet de kleine momenten niet

“Ik ben bezorgd dat we te veel tijd stoppen in alles perfect houden dat we de belangrijke dingen missen”, zegt Constance. “Zoals de hilarische eerste bewegingen van een baby waardoor je telkens weer smelt, het moment waarop je tienjarig kind voor het eerst verliefd is en daarover wil praten maar we de hints missen, de wandeling met je lief die je mist omdat je nog te veel te doen hebt. Je moet leven. Chill, lach, zet muziek op en hou van het leven.”

Door gjs
Meest recent