Slachtoffers koelcontainer Essex zullen naar Vietnam worden gerepatrieerd

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De lichamen van de 39 Vietnamezen die dood werden gevonden in - een vanuit Zeebrugge verscheepte - koelcontainer in Grays, nabij Londen in het Engelse graafschap Essex, worden gerepatrieerd. Dat heeft de Vietnamese regering vrijdag bekendgemaakt.

De Vietnamese eerste vicepremier Truong Hoa Bihn zal de plannen voor de repatriëring bespreken in een reeks vergaderingen op vrijdag. De lichamen worden zaterdag of zondag in Vietnam verwacht. Dat zou naar verwachting gebeuren met een enkel vliegtuig. Het is nog niet duidelijk op welke luchthaven dat toestel zou landen.

De aankondiging van de repatriëring volgt een dag nadat de politie van Essex had laten weten dat alle lijken geïdentificeerd waren, zonder uitdrukkelijk te zeggen dat het om Vietnamezen ging. De identificatie is samen met de Vietnamese politie gebeurd, zo stond wel in het communiqué.

Voorts beklemtoonde de politie de families van de slachtoffers wat tijd te geven om te bekomen alvorens bijkomende informatie te geven over de identiteiten.

De Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc bood donderdagavond laat zijn “diepste medeleven aan de families van de slachtoffers aan”. In een verlaring op de officiële nieuwswebsite van de regering veroordeelde hij ook “mensensmokkel en het illegaal sturen naar het buitenland sturen van Vietnamezen.”

Door adm
AANGERADEN