Twee ontsnapte Belgische ISIS-vrouwen werden getraind om aanslagen te plegen: “Ze zijn bereid om te sterven”

Bron © Het Laatste Nieuws, Belga

De vrouwen ontsnapten uit het Koerdische gevangenkamp van al-Hol. Foto: AP

Twee Belgische vrouwen die na de Turkse inval in Noord-Syrië ontsnapten uit een Koerdisch gevangenenkamp, werden getraind om aanslagen te plegen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De vrouwen zouden zich momenteel in Turkije bevinden, maar er nog niet opgepakt zijn.

Het gaat om de Mechelse Kaoutar Bioui (32), de weduwe van het gewezen Shariah4Belgium-kopstuk Hicham Chaïb, en de Antwerpse Rahma Benmezian (31). De twee vrouwen trokken in 2013 naar Syrië, maar werden gevangengenomen door Koerdische milities na het ineenstorten van het islamitische kalifaat. Ze werden vastgehouden in het gevangenenkamp al-Hol, maar daar ontsnapten ze wellicht enkele maanden geleden al.

Volgens insiders hangen de vrouwen nog steeds het extremistische gedachtegoed van ISIS aan. Verontrustend, aangezien ze volgens een andere gevangengenomen Syriëstrijder “getraind zijn om explosieven te kunnen hanteren, met de bedoeling om hen via Turkije naar Europa terug te sturen en daar een aanslag te plegen. Ze geloven heel sterk in ISIS en zijn bereid om daarvoor te sterven.”

Het is niet geweten waar de vrouwen momenteel verblijven. “Maar er zijn sterke tekenen dat ze in Turkije zitten en daar nog op vrije voeten zijn”, zo zeggen bronnen van Het Laatste Nieuws. Het is ook onduidelijk of ze plannen hebben om een aanslag te plegen, of om terug te keren naar België. In dat geval zou het namelijk logischer zijn dat ze zich zouden laten oppakken in Turkije, omdat dat land steeds meer van plan lijkt om gevangengenomen ISIS-strijders uit Europese landen terug te sturen naar hun land van herkomst.

Turkije begint maandag met terugsturen van ISIS-strijders

Zo heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Suleyman Soylu, vrijdag gemeld dat zijn land vanaf maandag zal beginnen met de repatriëring van opgesloten ISIS-strijders naar hun land van herkomst, ook als ze in dat land hun nationaliteit kwijtgespeeld zijn. Om welke landen het gaat, zei de minister er niet bij. De Turkse president Erdogan zei maandag al dat er meer dan 1.150 ISIS-strijders opgesloten zitten in Turkse gevangenissen.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent