Casher doet aankopen via een ‘gephishte’ bankrekening

Illustratiebeeld. Foto: Jordi Huisman/Hollandse Hoogte

Gent -

Een verdachte die GSM’s aankocht via de bankrekening van een slachtoffer, is tegen de lamp gelopen. De man kon vermoedelijk via phishing-technieken toegang krijgen tot de bankrekening van zijn slachtoffers. Hij werd op zes november voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent en onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Een jongeman werd maandag opgemerkt in een multimediazaak in het Gentse die problemen had met de betaling van zijn aankopen. De bewakingsagent besliste de politie erbij te halen. Uit een eerste onderzoek bleek dat betrokkene mogelijk gebruikmaakte van phishing-technieken. Het parket van Oost-Vlaanderen besliste om de Federale Gerechtelijke Politie met het onderzoek te belasten.

De verdachte, een 23-jarige Nederlander, is vermoedelijk een ‘casher’. Hierbij wordt via een list toegang verkregen tot de bankrekening van het slachtoffer, om vervolgens zijn saldo te plunderen (via bijvoorbeeld aankopen in winkels). De ‘cashers’ staan in voor het anoniem afhalen van de gelden van de bankrekening. Dit kan door overschrijvingen, aankopen in (online) winkels, uitgaven in casino’s, …

De verdachte werd voor de onderzoeksrechter in Gent geleid en onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Door Jeffrey Dujardin
AANGERADEN