Extra “bijspijkerjaar” moet aso-leerlingen meer slaagkans geven in hoger onderwijs

Foto: BELGA

Leerlingen in het aso kunnen straks een zevende jaar volgen om hun slaagkansen in het hoger onderwijs te vergroten. In de beleidsnota van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) staat dat hij zo’n schakeljaar in overleg met de universiteiten en hogescholen wil invoeren.

Leerlingen in het aso kunnen straks een zevende jaar volgen om hun slaagkansen in het hoger onderwijs te vergroten. In de beleidsnota van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) staat dat hij zo”n schakeljaar in overleg met de universiteiten en hogescholen wil invoeren.


In arbeidsmarktgerichte ­opleidingen in het bso en tso bestaat dat principe al, maar die leerlingen hebben niet de juiste vooropleiding om naar het ­hoger onderwijs te gaan. Het is net de bedoeling van het aso om leerlingen voor te bereiden op de universiteit.

“We zien een probleem met studenten die meerdere jaren vertraging oplopen in het hoger onderwijs”, zegt de woordvoerder van minister Weyts. “Zo”n bijspijkerjaar, zeker als studenten naar een “zware” richting aan de universiteit willen, kan hun slaagkansen vergroten. Het jaar zal voor iedereen openstaan, maar is volledig optioneel. Scholen kunnen wel het advies geven op het einde van het middelbaar om dat jaar te volgen, maar dat zullen we niet verplichten.”

Door jvde
AANGERADEN
Meest recent