Foto van vrolijke badeend bij Auschwitz wordt blogger niet in dank afgenomen

Foto: Kennedy News Media

De reisblogger doet het bij iedere trekpleister: Foto’s maken met een geel badeendje. Voor Buckingham Palace, op de Brusselse Grote Markt of aan het Colosseum levert dat leuke plaatjes - en een duizendtal volgers - op. Maar een foto van het eendje op de treinsporen richting concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz kwam de blogger op een storm van kritiek te staan.

Foto van vrolijke badeend bij Auschwitz wordt blogger niet in dank afgenomen
Kennedy News Media

De woorden “schaamteloos” en “smakeloos” vatten de meeste reacties goed samen. Zelfs het Twitteraccount van het Auschwitz Memoriaal mengde zich in de ontstane controverse. “Is de foto respectloos of eigen aan onze tijd?”, vraagt de organisatie zich af.

De blogger “@Atuk.apil” heeft de bewuste foto intussen verwijderd en zich verontschuldigd. Het was een onachtzaamheid en niet beledigd bedoeld. De blogger was bij het maken van de foto wel goed op de hoogte van de pikzwarte geschiedenis van de plaats. Als bijschrift bij de lacherige eend stond: “Dit was het grootste vernietigingscentrum in de geschiedenis van het nazisme, waar naar schatting ongeveer 1.300.000 mensen werden gestuurd, waarvan 1.100.000 stierven, de overgrote meerderheid van hen Joods.”

Door agg