Abonnee worden? Kies je leesformule

09/11/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGA

De vier werven van kersvers SP.A-voorzitter Conner Rousseau

“Hij zal zich goed moeten omringen. Maar dat wéét hij”

Conner “Matekes” Rousseau is de jongste partijvoorzitter in de vaderlandse geschiedenis. Met 72 procent van de leden achter zich volgt hij John Crombez op als voorzitter van SP.A. Maar het écht zware werk moet nog beginnen. SP.A heeft een historisch slechte uitslag neergezet en de partij is al jaren op zoek naar zichzelf. “Het is niet vijf voor twaalf. Het is klokslag twaalf uur”, geeft Rousseau zelf aan.

Hij moet zich goed laten omringen

“Het wordt een steile leercurve, maar goed, dat is het voor iedereen”, zegt een socialist. “Er bestaan nu eenmaal geen cursussen om de stiel van partijvoorzitter te leren.” Maar meestal heeft een nieuwe voorzitter wel al wat kilometers op de teller. Rousseau was een dik jaar geleden nog een nobele onbekende. “Hij zal zich goed moeten omringen”, klinkt het in alle geledingen van de partij. “Maar hij wéét dat ook.”

Voorzitter zijn is eigenlijk een aartsmoeilijke job. Je moet sterk zijn in debatten, ideologisch beslagen zijn, alle dossiers in de vingers hebben, de partij beheren, noem maar op. Dan is het goed om te kunnen terugvallen op een aantal sterkhouders. Die tweede lijn ontbrak al te vaak bij SP.A de afgelopen jaren. Daar moet Rousseau in eerste instantie in investeren.

Hij moet de plooien gladstrijken

Spanningen zijn er altijd binnen een partij, maar bij SP.A zaten de verhoudingen de voorbije jaren te vaak scheef. Bij elke zet van John Crombez kwam er wel een salvo van kritiek uit Leuven, Vilvoorde of Brugge. Nu Crombez een stap terugzet, lijken die spanningen even weg. De opdracht van Rousseau is om die eensgezindheid te bewaren. “Als we niet bereid zijn om het beste van onszelf te geven, vergeet het dan maar”, zegt Kortrijks boegbeeld Philippe De Coene.

“Nevenkwesties zijn alleen maar belangrijk geworden omdat er niets anders was”, zegt Vlaams Parlementslid Bruno Tobback. “Als er iets is waar je de partij achter krijgt, dan heb je daar zo veel last niet van.” Wat ons naadloos bij Rousseaus volgende opdracht brengt.

Hij moet een duidelijke boodschap uitwerken

Zorgzekerheid was het codewoord bij de campagne van SP.A. Eentje dat volgens de onderzoeken naar de verkiezingen wel de juiste snaren raakte, maar dat door het gebrek aan geloofwaardigheid van de partij het pak slaag niet kon vermijden. Daar kan Rousseau dus op voortbouwen, maar er is nog werk aan de winkel. Over andere onderwerpen blaast de partij nog al te vaak warm en koud. Het flinkse beleid dat Crombez voorstond op migratie, met push-backs bijvoorbeeld, werd teruggefloten. Rousseau is alvast van plan die standpunten verder uit te werken. Al wordt dat niet evident. SP.A zit nog volop in de running voor een federale regering. Inhoudelijke uitdieping zou dus op elk moment plots kunnen moeten wijken voor de onderhandelingstafel. Aan Rousseau om dat alles in goede banen te leiden.

“Mensen zien Conner niet altijd als een ideoloog, maar dat vind ik niet correct”, zegt Kamerlid en mede-“jonkie” Melissa Depraetere. “Hij werkt aan een links verhaal met een luik rechten en plichten op migratie.” Rousseau heeft nog tot 14 december om zijn studiewerk af te hebben. Dan hijst het partijcongres hem officieel in het zadel.

Hij moet de boodschap aan de man brengen

Zelfs al ligt de inhoudelijke basis er, dan nog heeft de kiezer geen vertrouwen meer in de partij. Het is op dat vlak dat de socialisten veel verwachten van Rousseau. “Een verkoper” noemt Depraetere hem. “Hij heeft lef en dat is belangrijk in de politiek”, zegt Kamerlid Joris Vandenbroucke.

Rousseau kan alvast terugvallen op zijn ervaring als social media-expert van de partij. Zelfs zijn eigen verkiezing raakte eerst bekend via Instagram, waar hij terug te vinden is als “King Connah”. En het is niet uitgesloten dat hij bij speechen de partijleden aanspreekt als “matekes” in plaats van “kameraden”.

Voor de oude garde zal dat wat wennen zijn, maar Rousseau is alleszins niet van plan om te veranderen.“Dat lijkt mij de grootste vorm van kiezersbedrog die bestaat”, zegt hij. “Je plots anders gedragen. Ik doe voort zoals ik bezig ben.”

Hoofdpunten