Abonnee worden? Kies je leesformule

09/11/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  © VRT

Was het nu 100 of 101? Straks alleen nog 112

Vanaf februari is het de bedoeling dat je voor al je noodoproepen het nummer 112 belt. Meteen daarna krijg je dan via een keuzemenu de mogelijkheid om te worden doorgeschakeld met brandweer, ambulance of politie. Heel concreet moet je voor de brandweer of ziekenwagen op toets 1 duwen, voor politie op toets 2. Zeker de eerste maanden blijven de oude noodnummers 100 en 101 nog bestaan.

Binnenlandse Zaken beklemtoont dat mensen in nood op deze manier sneller worden geholpen, ook al lijkt zo’n keuzemenu op het eerste gezicht tijdsverlies. Want nu vergissen mensen zich vaak van het juiste noodnummer, waardoor telefoonoperatoren heel wat tijd verliezen met het doorverbinden van mensen naar de juiste hulpcentrale.

Bovendien blijkt uit een proefproject dat diezelfde telefoonoperatoren zich dan veel minder moeten bezighouden met ‘nodeloze oproepen’. “Sommige mensen bellen zonder nadenken het noodnummer”, aldus Thomas Biebauw, woordvoerder van de directie Civiele Veiligheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die uit hun huis gesloten zijn, en een slotenmaker nodig hebben. “Wanneer ze dan het keuzemenu te horen krijgen om rechtstreeks met ofwel brandweer, ziekenwagen of politie te worden doorverbonden, beseffen ze dat ze eigenlijk geen noodhulp nodig hebben.”

Tot 40 procent van de oproepen naar de Belgische noodcentrales zijn nodeloze oproepen. (wer)

AANGERADEN