Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

09/11/2019 - Brussel
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Bypad:“Fietsbeleid in Brussels Gewest blijft te willekeurig”

Brussel

-

Volgens Bypad (Bicycle Policy Audit) blijft het fietsbeleid in het Brussels Gewest te willekeurig doordat de verantwoordelijkheid bij een beperkt aantal mensen ligt, terwijl het een zaak van iedereen moet zijn.

Brussel Mobiliteit begeleidt de gemeentebesturen bij de uitvoering van hun fietsactieplan. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest analyseert ook geregeld het fietsbeleid en met Bypad kan de kwaliteit van de acties rond fietsmobiliteit met alle actoren samen worden geëvalueerd. Volgens dat onderzoek is het fietsbeleid in Brussel te willekeurig en moet het een zaak van iedereen worden.

Coaching

Daarom stelt Brussel Mobiliteit de gemeenten een coaching voor, verschillende keren per jaar. Het komt erop neer om de belangrijkste kortetermijndoelstellingen voor de fiets te selecteren uit het gemeentelijk fietsplan.

Dit jaar was er een proefproject in vijf gemeenten: Anderlecht, Brussel-centrum, Koekelberg, Sint-Gillis en Sint-Pieters-Woluwe.

Zo wordt in Brussel-centrum ingezet op de ontwikkeling van een zone 30 met het oog op kalmere wijken, op de inrichting van beveiligde fietspaden en op de grootschalige plaatsing van fietsnietjes en fietsboxen. De gemeente wil ook het fietsgebruik bij evenementen promoten en de aanwezigheid van de politie versterken om de verkeersveiligheid te verhogen. Anderlecht legt de prioriteit op infrastructuur en verkeersveiligheid: om gemakkelijker en aangenamer te kunnen fietsen, wil het gemeentebestuur de snelheidsbeperkingen doen naleven door automobilisten, fietsroutes beter markeren, fietsstraten inrichten in straten waar vandaag al druk wordt gefietst en meer beveiligde en onbeveiligde fietsenstallingen voorzien in de openbare ruimte. Het bestuur van Koekelberg denkt dan weer na over afgescheiden fietspaden op de grote assen, de ontwikkeling van buurtfietsparkings en het verhogen van het aantal fietsnietjes. (amg)