Tien weetjes om mee uit te pakken op de Zesdaagse

Foto: fvv

Gent -

Wist u dat een pisterenner op de Zesdaagse zo’n 750 rondjes aflegt per avond? Benieuwd hoeveel pinten er klaar staan voor zes avonden spektakel? En de bel, die elke laatste ronde inluidt: wist u dat die speciaal in Amerika met de hand werd gemaakt? Dinsdag start de Zesdaagse van Gent opnieuw. Hier zijn alvast tien weetjes waarmee u deze week kan uitpakken aan de toog of op het middenplein.

In ’t Kuipke wordt dinsdag de 79ste editie van de Zesdaagse van Gent op gang geschoten. Met teams als Keisse – Cavendish, De Ketele – Ghys en Kluge – Reinhardt en het afscheid van Moreno De Pauw beloven de plekken op het podium zeer duur te worden.

Voor het eerst worden pinten geschonken uit afbreekbare bekers en op vrijdag krijgt de overleden Zesdaagse-legende Patrick Sercu een eerbetoon.

Hier zijn nog tien leuke weetjes:

1. Met 166,66 meter is ’t Kuipke de kortste indoorpiste ter wereld. Zes rondjes is net één kilometer. Het baanrecord staat met 8,43 seconden op naam van Moreno De Pauw. Per avond leggen de renners ongeveer 750 rondjes af, dat zijn er 4.500 op zes dagen.

2. Voor de Gentse Zesdaagse zijn 40.000 tickets beschikbaar. Op het middenplein is plaats voor 1.500 bezoekers, de tribune telt 5.023 stoelen. De vips meegerekend, lopen er op een uitverkochte avond iets meer dan 7.000 bezoekers in ’t Kuipke.

3. Omdat de piste in ’t Kuipke zo kort is, is ze enorm steil. In het midden van de twee bochten heeft de piste een hellingsgraad van maar liefst 48 procent. Voldoende snelheid halen, is de boodschap.

Tien weetjes om mee uit te pakken op de Zesdaagse
Foto: GEERT TRESIGNIE

4. Ter hoogte van start en finish bevindt zich het zenuwcentrum van de koers. Op een verhoogd podium zitten samen: wedstrijdjury, speakers, dj, verantwoordelijke voor het scorebord en de man die de perscommuniqués uitdeelt.

5. Nog aan de meet: de bel. Die is een geschenk van de Amerikaanse wielerfan Brett Horton. Na de brand in ’t Kuipke in 1962 werd de bel vervangen door een elektronisch geluid en dat werkte Horton danig op de zenuwen. In New-York liet hij een bel met de hand maken. “Een blijk van waardering voor de gastvrijheid van de familie Sercu”, vertelde Horton enkele jaren geleden aan Het Nieuwsblad.

Tien weetjes om mee uit te pakken op de Zesdaagse

6. Het populairste en spectaculairste onderdeel van de Zesdaagse: de dernyrace. Renners rijden 60 ronden achter een lichte motorfiets die tot 80 kilometer per uur vlamt. Elke renner heeft zijn favoriete derny. Iljo Keisse kiest traditioneel voor Michel Vaarten. De buitenlandse renners krijgen een dernyrijder toegewezen van de wedstrijdleiding.

7. De pers zit in een van de uithoeken van het middenplein. Zeker op de eerste en de laatste dag is het daar drummen. Nestor van de groep is Freddy De Geest van de sportredactie van Het Nieuwsblad. Met de deelname van Mark Cavendish wordt extra buitenlandse pers verwacht. Van de organisatie krijgt de pers elke dag een lunchpakket: sandwichkes, zoetigheid en een frisdrank.

8. In de hokjes naar de piste worden de renners gemasseerd en geholpen door hun mecanicien. Concurrenten kunnen samen in één hok zitten als ze dezelfde soigneur of mecanicien helpen. De renners moeten hun helpende handen zelf aanwerven voor de Zesdaagse.

9. In 2018 werd de metalen afsluiting rond de piste vervangen door een glazen wand. Dat is veiliger voor renners die vallen en belemmert het zich van de supporters op het middenplein niet. De wand is 142 meter lang, het glas is 8 millimeter dik en kan een impact van 300 kilogram weerstaan.

10. Van supporteren krijg je dorst. Brouwerij Haacht serveert dit jaar niet langer Primus maar Super 8, zoals de Super 8 Export en de Super 8 Flandrien. De bierbekers zijn geen wegwerpbekers meer, maar biologisch afbreekbaar. Organisator Golazo heeft 170.000 exemplaren besteld. Na consumptie horen de bekers thuis in de gele vuilnisbakken.

Tien weetjes om mee uit te pakken op de Zesdaagse
Foto: fvv
Tien weetjes om mee uit te pakken op de Zesdaagse
Foto: Photo News
Tien weetjes om mee uit te pakken op de Zesdaagse
Foto: Photo News
Tien weetjes om mee uit te pakken op de Zesdaagse
Foto: BELGA
Door Sander Luyten
AANGERADEN
Meest recent