Jaak Van Assche: “Ik heb het afvoeren van ‘F.C. De Kampioenen’ nooit gesnapt”

Komend voorjaar is Jaak Van Assche weer te zien als Fernand Costermans in nieuwe afleveringen van F.C. De Kampioenen. Foto: BELGAIMAGE

Zijn passage in De slimste mens ter wereld was van korte duur. Maar dat betekent niet dat Jaak Van Assche (79) plots stilzit. Hij speelt nog steeds mee in Familie en De zonen van Van As, en staat straks weer voor de camera’s als Fernand Costermans in de nieuwe afleveringen van F.C. De Kampioenen. “Mensen denken misschien dat ik elke dag van de week aan het werk ben, maar dat is bijlange niet zo. Op mijn leeftijd waak ik erover dat ik nooit twee projecten tegelijk doe. Tijdens de opnames van de Kampioenen-film was er een break bij Familie, en ook tijdens De zonen van Van As verwachtten ze mij even niet bij Familie.”

De terugkeer van De Kampioenen naar het kleine scherm staat al voor begin volgend jaar gepland. De opnames gebeuren dus in een rotvaart. Maar dat deert Van Assche niet. “Als de VRT er destijds de stekker niet had uitgetrokken, hadden we nu al dertig seizoenen gemaakt. Ik heb het afvoeren van de reeks nooit begrepen. Het was een van de weinige eigen producties van de VRT en ze verdienden er royaal aan. Nieuwe afleveringen maken is niet meer dan logisch.” Wel betekent het draaien van het nieuwe seizoen dat er weinig tijd is voor ander werk. “Theater doe ik helaas nog amper”, zegt Van Assche. “Overdag op een set staan en ’s avonds ergens in het land gaan spelen, doe ik niet meer. Al is dat soms jammer. Ze hadden me gevraagd voor Hof van Assisen. Maar dat zijn twee voorstellingen per dag, twee weken lang. Dat is te heftig. Ik wil me niet te pletter werken. Ik zie niet in waarom ik me nog zou moeten afbeulen. Het acteerwerk levert me gewoon een flinke extra op naast mijn pensioen. En ik zou niet weten wat ik anders moet doen. Toen ik 65 werd, is het nooit in me opgekomen om ermee te kappen. Acteren voelt voor mij niet aan als werken.”

bekijk ook

‘Pascaleke’ over nieuwe afleveringen ‘F.C. De Kampioenen’: “Eén ding is nog niet zeker”

Door tove