N-VA boos op Gents stadsbestuur: “Het wantrouwen groeit enkel”

Foto: ISOPIX

Gent -

N-VA, de grootste oppositiepartij in Gent, is boos over de verhoging van een reeks lokale belastingen en retributies. “Toen ik er deze week naar vroeg werd hemel en aarde bewogen om een antwoord uit stellen”, zegt fractieleider Anneleen Van Bossuyt. “Het wantrouwen voor dit stadsbestuur groeit alleen maar.”

“Een samenwerking over de grenzen van oppositie en meerderheid heen”: daarover had burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) het vorig jaar in de nota waarmee hij zijn nieuwe stadsbestuur lanceerde. Maar volgens de Gentse N-VA is daar in de praktijk niet veel van te merken.

“Als dit de hand is die Mathias De Clercq wil reiken naar de oppositie, dan is het daar alleszins een heel slecht voorbeeld van”, zegt Anneleen Van Bossuyt, N-VA-fractieleider zaterdag aan De Gentenaar. “We zien een heel slechte tendens. Het wantrouwen groeit alleen maar.”

Vanwaar die sterke taal? Van Bossuyt en haar partij zijn boos over een mededeling die vrijdag werd gedaan door SP.A-schepen van Financiën Rudy Coddens. Een hele reeks lokale belastingen en retributies in Gent worden de komende jaren verhoogd. Het stadsbestuur wil extra inkomsten om meer te kunnen investeren.

Zo moeten de bedrijfsbelastingen 1,5 miljoen meer opbrengen en worden parkeerboetes een derde duurder. De details daarvan werden vrijdag bekendgemaakt aan de media, nadat ze vrijdagmiddag door het schepencollege werden goedgekeurd. De oppositiepartijen in de gemeenteraad kregen vrijdag tegelijkertijd ook een presentatie met informatie over de geplande verhogingen.

LEES OOK: Gent verhoogt belastingen en retributies: hoeveel moet dat opbrengen?

Van Bossuyt zei zaterdagochtend “verbolgen” te zijn over de aankondiging, maar moest dat nadien bijsturen. “Dinsdag in een commissie van de gemeenteraad had ik een vraag ingediend om te informeren naar de verhoging van de bedrijfsbelastingen. Er is hemel en aarde bewogen – telefoons, mails … – om die vraag uit te stellen naar volgende week. Na veel vijven en zessen, ben ik daar op ingegaan.”

Dat de N-VA-fractieleider de informatie daarna eerst in de pers las, lokte boze commentaar uit. Maar nadat bleek dat de informatie vrijdagmiddag al was bezorgd, werd de communicatie bij N-VA bijgestuurd.

Van Bossuyt verklaarde bij het begin van de bestuursperiode van De Clercq en het nieuwe stadsbestuur “mee te willen werken om de belangen van Gent te verdedigen bij de Vlaamse en federale regering”. N-VA zit aan het stuur in Vlaamse regering, waarvan Gent afhankelijk is voor grote investeringen. “Maar het wantrouwen groei alleen maar”, zegt Van Bossuyt vandaag.

LEES OOK: N-VA klaar voor zes jaar oppositie in Gent: “We willen meewerken, maar het moet van twee kanten komen”

Gebroken kiesbelofte

Donderdag worden de details van de hogere belastingen en retributies uiteengezet in een commissie van de Gentse gemeenteraad. “We zien dat hetzelfde gebeurt als in 2014”, zegt Van Bossuyt. “Alles gaat omhoog, voor particulieren maar vooral voor de bedrijven, die zorgen voor de jobs en zorgen dat het ‘swingt’ in Gent, om de woorden van onze burgemeester te gebruiken. Zij die voor jobcreatie zorgen worden de slachtoffers van dit stadsbestuur.”

N-VA boos op Gents stadsbestuur: “Het wantrouwen groeit enkel”
Johan Deckmyn heeft het over “een onevenwichtig, groen geïnspireerd belastingsbeleid”. Foto: fvv

Ook Vlaams Belang, de tweede oppositiepartij in Gent, viseert de Open VLD in een reactie. “Dit is nogmaals een kiesbelofte van de liberalen die gebroken wordt, maar dat zijn we ondertussen al gewoon”, zegt fractieleider Johan Deckmyn. “Niet alleen voor de modale Gentenaar wordt alles duurder, ook ondernemers krijgen het hard te verduren door diverse milieutaksen, taksen op drukwerk of terrassen en andere ‘geoptimaliseerde’ belastingen.”

Deckmyn heeft het over “een onevenwichtig, groen geïnspireerd belastingsbeleid”. “De echte baas in het stadhuis is Filip Watteeuw. Waar dit stadsbestuur natuurlijk zedig over zwijgt, is dat zij eigenlijk fors kan besparen op immigratie. Recente initiatieven zoals de Roma-wijk op de Lübeck-site en de asielboot Reno kosten de stad onnoemelijk veel geld.”

LEES OOK: Roma krijgen eigen miniwijk aan de Weba: “Er zijn duidelijke rechten en plichten”

Hogere bedrijfsbelastingen

Aan de andere kant van het politieke spectrum wijst de PVDA naar “de bijdragen van de grootste bedrijven in de stad”. “De gewone Gentse gezinnen zullen de komende jaren meer betalen”, zegt fractieleider Tom De Meester. “De kinderopvang wordt duurder en dat zal in eerste plaats gewone Gentse gezinnen raken. Daarnaast zullen Gentse ouders ook meer moeten ophoesten voor sportkampen.”

“De bedrijfsbelastingen verhogen met slechts anderhalf miljoen euro, en dat op een budget van bijna een miljard euro”, zegt De Meester. “De extra belastingen op de modale Gentenaar kunnen worden vervangen door een sterke verhoging van de bedrijfsbelastingen. Het is tijd dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen in onze stad.”

LEES OOK: Gent gaat belastingen “optimaliseren” en “beter innen”: 19 miljoen euro per jaar

N-VA boos op Gents stadsbestuur: “Het wantrouwen groeit enkel”
Tom De Meester wil dat de Gentse bedrijven meer bijdragen. Foto: fvv
Door Bert Staes
AANGERADEN
Meest recent