REACTIES na Antwerp-Club Brugge: Clement wil voorstel doen aan Pro League, Paul Gheysens niet te spreken over biergooiers

Foto: Photo News

Antwerp klopte Club Brugge met 2-1 in een intensieve topper. De eerste nederlaag van Club Brugge, waar ze niet willen vervallen in een paniekreactie. “Antwerp heeft altijd zijn plannetje.” Dat beaamde hun coach Laszlo Bölöni, die de geruchten over zijn toekomst van tafel veegt. Zijn Brugse collega oppert dan weer om beelden van belangrijke fases te laten zien aan coaches tijdens de wedstrijd.

LEES OOK. Antwerp dient Club Brugge eerste competitienederlaag toe in felle topper

Voor Simon Mignolet kwam de eerste nederlaag van Club Brugge in de competitie toch aan. “Natuurlijk. Als je bijna een hele heenronde niet verliest, is dat zuur. Maar langs de andere kant is het pas de eerste match in 15 wedstrijden die we verliezen. We gaan nog matchen verliezen dit seizoen, zo’n zaken kunnen gebeuren.” Mignolet zag dat Club nog kansen kreeg op de gelijkmaker, maar nauwkeurigheid miste. “Het was een wedstrijd die we niet hoefden te verliezen. Als we hier nog een puntje pakken, was dat eigenlijk een mooi resultaat geweest voor ons. Of we teveel zijn meegegaan in hun fysieke slag? Dat denk ik niet. Maar zij hebben altijd hun plannetje. Ze pressen hoog en daardoor ontstaan er veel duels. Dat wisten we al voor de wedstrijd. Toch zijn we proberen blijven voetballen. Maar zij hebben hun voorsprong met hand en tand verdedigd. Jammer.”

LEES OOK.ONZE PUNTEN. Zowel bij Antwerp als Club Brugge een gebuisde, dé man van de match liep bij de thuisploeg

REACTIES na Antwerp-Club Brugge: Clement wil voorstel doen aan Pro League, Paul Gheysens niet te spreken over biergooiers
Frustratie bij Vanaken. Foto: BELGA

Vanaken: “Dit had weinig met voetbal te maken”

Ergernis bij Hans Vanaken na de wedstrijd. De match op de Bosuil werd opnieuw een fysieke slag van jewelste. “Maar dat weet je als je hier speelt. Antwerp is altijd veel show en gebluf, maar uiteindelijk heeft het allemaal weinig met voetbal te maken. Dat is hun goed recht en dat wisten wij ook voor de wedstrijd. We krijgen zelf de kansen om een punt te pakken, maar die maken we niet af. Voor ons is dit nu geen drama.” Na een moeilijke week - twee nederlagen op rij - wil Vanaken nu niet gaan dramatiseren. “We hebben een fantastische match gespeeld in Parijs en ook tegen Antwerp verdienden we meer. Er is helemaal geen reden tot paniek. Tijdens de interlandbreak kunnen we de batterijen opladen en dan gewoon verder werken.”

LEES OOK.ANALYSE. Club Brugge wordt moe

Clement: “Nederlaag was niet nodig”

Club Brugge-coach Philippe Clement zag hoe zijn ploeg in de tweede helft op Antwerp naast een volledige heenronde zonder nederlaag greep. “Natuurlijk ben ik ontgoocheld”, zei Clement. “Ik wist dat de eerste nederlaag van het seizoen er zou komen, maar het is jammer dat dit gebeurt tegen een tegenstander die niet sterker was.”

REACTIES na Antwerp-Club Brugge: Clement wil voorstel doen aan Pro League, Paul Gheysens niet te spreken over biergooiers
“We creëerden meer kansen dan Antwerp.” Foto: BELGA

De penaltyfout van Odilon Kossounou op Dieumerci Mbokani was het keerpunt van de wedstrijd. “Ik wil een oproep aan de Pro League doen”, zei Philippe Clement. “Geef trainers de kans beelden van discutabele fasen te herbekijken voor we voor de media moeten reageren. Want van de bank waar ik zat had ik het gevoel dat Mbokani de fout zocht.”

Dat de wedstrijd onderbroken werd omdat Antwerp-fans projectielen op het terrein hadden gegooid was ook al niet in het voordeel van Club, zei Clement. “De omstandigheden zaten niet mee. Het is niet leuk dat je naar binnen moet. We creëerden meer kansen dan Antwerp, maar waren niet efficiënt genoeg.”

De Club-coach geeft toe dat de Champions League-campagne haar tol eist. “We zijn het gewend elke drie dagen een wedstrijd te spelen. Ik probeer dat op te lossen met rotatie, maar soms kan 1 of 2 procent het verschil tussen winst of verlies maken.”

Bölöni: “Lamkel Zé is een man van extremen”

Laszlo Bölöni was uiteraard tevreden na de zege tegen de onbetwiste leider. “Het was een match met veel intensiteit. We waren sterk in onze ziel en in ons hoofd vandaag. Ook al speelden we niet altijd even goed, we speelden met de juiste ingesteldheid. De 1-1 was belangrijk. We waren niet echt goed, maar ook niet slecht. We waren wel moedig. Ik wens Club veel succes in de tweede resterende wedstrijden in de Champions League.”

REACTIES na Antwerp-Club Brugge: Clement wil voorstel doen aan Pro League, Paul Gheysens niet te spreken over biergooiers
Cultheld Lamkel Zé. Foto: BELGA

De geruchten over zijn toekomst wimpelt de coach weg. “Ik weet niet over welke druk het u heeft als u mij vraagt of ik blij ben voor mezelf. Druk van buitenaf voel ik niet. Ik lees geen kranten. Als u het hebt over druk van binnenuit vraag ik u van wie. Van meneer D’Onofrio. We hebben een goeie relatie en zullen alles onder vier ogen bespreken. Natuurlijk ben ik opgelucht dat we gewonnen hebben. Ik ken het wereldje. Als een trainer ergens toekomt moet zijn koffer al gepakt zijn.”

Didier Lamkel Zé scoorde, maar was ook weer zichzelf met een onnodige gele kaart waardoor hij de topper op Gent mist. “Het stoort me enorm dat Lamkel Zé onnodige fouten pakt. Hij is een man van extremen. Langs positieve en negatieve kant.”

LEES OOK.Lamkel Zé provoceert fans Club Brugge, gele kaart levert hem schorsing op tegen AA Gent

Lamkel Zé: “Beter nu geschorst dan later in de competitie”

Didier Lamkel Zé was van goudwaarde voor Antwerp bij het beslissende doelpunt met een fantastische rush op de linkerflank. “Ik kreeg de bal en zag veel ruimte. Ik wist dat mijn tegenstander (Kossounou, red.) nieuw is en een jonge speler is. Ik maakte de beslissing om een individuele actie te maken, te versnellen en de bal voor te brengen. Ik was erg blij dat hij daarna binnen ging.”

Uit enthousiasme liep Lamkel Zé richting het Brugse publiek, maar Haroun en Mbokani waren nog net op tijd om hem daar weg te halen. “Bij elk doelpunt dat we scoren, vier ik en ben ik heel gelukkig, of het nu een vriendenmatch is of een competitiematch. En nu is het extra mooi omdat we de top zes terug induiken”, vertelt een goedlachse Lamkel Zé.

“Of de coach boos is voor mijn gele kaart? Ach, ik wou gewoon vieren en de coach is als een vader voor mij. Ik ben persoonlijk erg blij met Bölöni als trainer. Hij gaat goed met de groep om en ik zou niet willen dat hij weggaat.” De gele kaart die Lamkel Zé slikte, betekent een schorsing voor de volgende wedstrijd tegen Gent op 21 november. Maar dat bekijkt Lamkel Zé langs de goede kant. “Beter nu geschorst dan later, want met de wedstrijden van de nationale ploeg er nog eens bij, zou ik te vermoeid zijn.”

Paul Gheysens: “Prachtig, die strijdlust wilde ik zien’

Het was een bijzonder opgeluchte Paul Gheysens die na afloop in de loges met heel zijn gezin nagenoot van de zege van zijn Antwerp, en dan nog tegen Club Brugge. “Dit was nu wat ik bedoelde: strijdlust, collegialiteit, mentaliteit. Dat wilde ik zien. En de hele ploeg heeft dat vandaag getoond. Prachtig. Ik heb er echt van genoten. En het was nochtans niet eenvoudig, hé. Want er waren alweer enkele discutabele scheidsrechterlijke beslissingen. En toch hebben ze zich daar vandaag overgezet, en hebben ze met veel strijdlust teruggevochten. En winnen ze. Verdiend.”

En dan was er nog Didier Lamkel Zé. De chouchou van de Bosuil. Ook hij kwam even langs de loge van de voorzitter. En werd hartelijk onthaald door de grote baas. “Het is toch een prachtkerel, hé. Heb je zijn snelheid gezien tijdens die actie voor de tweede goal. En dan zo buitenkantje links. Prachtig. Machtig zelfs.” En de domme gele kaart na zijn actie? “Tja, ook dat is Lamkel Zé. Maar ik heb het al gezegd. Hij is geen domme speler. Hij zoekt genegenheid. En dan doet hij helaas soms wel eens iets onverstandig.”

En toch was de avond van de Antwerp-voorzitter niet perfect. Afgelopen weekend deed hij nog een oproep aan de fans om baldadigheden achterwege te laten en te stoppen met pyro of bekers gooien. En toch konden enkele tientallen fans het niet laten om Bengaals vuur te ontsteken, na de openingsgoal van Club Brugge. En ook de bekers bier die op het veld vlogen, na de – onterecht – gefloten fout van De Laet kon Paul Gheysens allerminst smaken. “Eén woord: verschrikkelijk. Begrijp je nu waarom ik dat soort brutaliteiten er onherroepelijk uit wil? Ik had echt schrik dat de wedstrijd ging stilgelegd worden en het een forfait ging worden. Gelukkig keerde daarna de wedstrijd. Gelukkig maar.”

Door Junior Verbeeke, Bart Lagae
AANGERADEN
Meest recent