Neil Young wil Amerikaans staatsburger worden om te kunnen stemmen in 2020, maar zijn cannabisgebruik maakt dat moeilijk

Bron © BELGA

Foto: DBA

De Canadese muzikant Neil Young is de procedure gestart om het Amerikaanse staatsburgerschap te verkrijgen zodat hij kan stemmen bij de presidentsverkiezingen van 2020 in de VS. Zijn cannabisgebruik bemoeilijkt het proces evenwel, staat te lezen op zijn website.

“Ik wil de dubbele nationaliteit verkrijgen en kunnen stemmen”, schrijft de 74-jarige Young. “Toen ik onlangs een aanvraag indiende voor het Amerikaanse staatsburgerschap, slaagde ik voor de test. Het was een gesprek waarin ik op vele vragen antwoorden gaf. Ik antwoordde eerlijk en ik slaagde voor de test. Onlangs vertelde men mij dat ik een andere test moet ondergaan, gezien mijn gebruik van marihuana.”

De Amerikaanse autoriteiten gaven eerder al aan dat potentiële burgers “niet betrokken mogen zijn bij activiteiten in verband met marihuana”, zelfs niet als dat toegestaan is in hun staat of land van herkomst, zoals dat het geval is in Canada, aldus de zanger.

“Ik hoop oprecht dat ik een goed moreel karakter heb getoond en met mijn geweten kan stemmen op Donald Trump of zijn medekandidaten die nog niet genoemd zijn”, verklaart Young.

In 2018 mocht Trump het nummer ‘Rockin in the Free World’ van Neil Young niet gebruiken tijdens zijn campagne. Young stond toen veeleer achter de Democratische kandidaat Bernie Sanders.

AANGERADEN