FOTO-VIDEO. 11 november: Constantijn en Michiel blazen The Last Post in Beervelde

Lochristi - Een druilerige en winderige Wapenstilstand, en bij de laatste plechtigheid in Beervelde regende het net iets te hard. Vandaar dat de toespraken en de bloemenhulde in het portaal van de Sint-Daniëlkerk werden gehouden. Burgemeester Yves Deswaene refereerde opnieuw aan één van zijn gevleugelde uitspraken: "Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd om ze te herhalen", naar de Spaanse filosoof en auteur George Santayana. Voor de leerlingen van het zesde leerjaar van GBS Beervelde geldt het in elk geval niet, want behalve met een fraai toneeltje en minispeeches van een paar leerlingen blonken Constantijn en Michiel uit met hun live-uitvoering van The Last Post. Indrukwekkend en ontroerend. En gelukkig voor hen in een droge en warme omgeving.

De viering van 100 jaar Groote Oorlog zit er op, daarom stonden de vieringen van Wapenstilstand dit jaar vooral in het teken van 75 jaar D-day. "Ons collectief geheugen is soms kort", vertelde burgemeester Yves Deswaene, en hij verwees naar actuele gebeurtenissen met een racistische ondertoon, zoals het rechts-radikale "Schild en Vrienden", de omstreden videoclip van Rammstein, de hitlergroet van een KV Mechelen-fan aan Charleroi-speler Marco Ilaimaharitra en het jammere ontslag van Christophe Busch als directeur van de Kazerne Dossin na een intern conflict met zijn bestuur naar aanleiding van een gebrek aan 'ruimte tot verbinding.' 

Burgemeester Yves Deswaene vond het betreurenswaardig dat wij onze verzetshelden niet kennen, en hing in dat verband het dubbele verhaal met verwijzingen naar de Gentse Stolpersteine (struikelstenen) en Lochristi op. Alfons Matthys deed heel wat research naar het lot van zijn vader en verzetsstrijder Jules die na deportatie in de baai van Lübeck in ontbering stierf. Ook de vader van Carmen Mussche, Robert, trad toe tot het verzet  en werd op het laatste transport naar KZ Neuengamme gezet, waarna hij eveneens bij een (verkeerd) Engels bombardement het leven liet in de baai van Lübeck. Schrijnende verhalen, die de gruwel van de oorlog dicht bij ons brengen.

Na de traditionele bloemenhulde van alle Beerveldse verenigingen was er het meest pakkende moment, met Constantijn en Michiel, twee leerlingen van de Gemeentelijke Basisschool, die The Last Post bliezen. Een paar minuten met meer impact dan welke toespraak ook. Heel wat aanwezigen haalden even de smartphone boven. Een gelegenheid waarvoor niemand hen dat kwalijk nam. Het filmpje kan u hieronder ook bij ons bekijken. 

Het verhaal van weerstander Jules Matthys kon u ook lezen op onze gemeentesite van De Gentenaar-Het Nieuwsblad. 

 

 

Door Geert Herman
AANGERADEN