Rechter in Amsterdam zet Facebook voor blok: nepadvertenties over bitcoin moeten weg

Foto: EPA

Facebook moet nepadvertenties weren waarin John de Mol, een bekende mediaondernemer, bitcoinproducten lijkt aan te prijzen. Dat heeft een rechter in Amsterdam beslist. Ook moet Facebook de identiteit van de partijen die achter de misleidende advertenties zitten, onthullen aan De Mol.

De Talpa-oprichter stapte naar de rechter omdat hij een einde wilde maken aan valse advertenties op Facebook met zijn naam en foto. Hij is niet de enige gedupeerde. In een verklaring schaarden nog andere bekende Nederlanders, onder wie zanger Marco Borsato, zich achter hem.

Volgens de advocaten van Facebook wordt alles gedaan om nepadvertenties tegen te gaan en zijn er de afgelopen tijd ook geen nieuwe, zogenoemde ’scam ads’ meer verschenen met de betrokken mediaondernemer. Maar juist dat laatste toont volgens de rechter aan dat er kennelijk technisch mogelijkheden zijn om actiever op te treden tegen dit soort adverteerders. De rechter ging ook niet mee in de argumenten dat Facebook een “neutraal doorgeefluik” is.

Hoger beroep mogelijk

De Mol is blij met de uitspraak. “Ik mag hopen dat deze uitspraak voor Facebook aanleiding is om zo snel mogelijk maatregelen te nemen, waardoor onschuldige mensen niet meer met de nep-bitcoinadvertenties kunnen worden opgelicht”, zegt hij aan de Telegraaf.

Facebook gaat de uitspraak echter nog bestuderen en sluit een hoger beroep niet uit, aldus een woordvoerder. “We kunnen niet genoeg benadrukken dat deze advertenties absoluut niet thuishoren op Facebook en dat we ze verwijderen als we ze vinden. We nemen dit zeer serieus en stellen daarom ook begin december ons meldformulier voor nepadvertenties beschikbaar in Nederland.”

Rechter in Amsterdam zet Facebook voor blok: nepadvertenties over bitcoin moeten weg
Foto: AFP
Door evdg
AANGERADEN