Plagiaat in ‘Belgium’s got talent’? “De makers hebben bronvermelding geknipt”

Opmerkelijke passage in Belgium’s got talent: komiek Peter Hens (32) bracht jury en publiek aan het lachen met een lied over rare tatoeages. Alleen, dat lied blijkt niet van hem te zijn. Aandachtige kijkers herkenden het werk van een Amerikaanse comedian en beschuldigen Hens van plagiaat. “Ik heb wel degelijk mijn bron vermeld, maar dat is uit de aflevering geknipt”, verdedigt hij zich.

“Elke komiek heeft zijn eigen stijl, maar ik probeer vooral herkenbare dingen te vinden”, zei Peter Hens in Belgium’s got talent vrijdag. Herkenbaar was zijn act zeker: Hens’ lied over vreemde tatoeages blijkt een bijna exacte kopie te zijn van Tattoo, een nummer van de Amerikaanse cabaretier Stephen Lynch. Ondanks de vertaling en het snellere tempo herkenden fans het meteen. “Niets mis met een liedje vertalen, maar vermeld op z’n minst de originele artiest”, klinkt het bij een aantal misnoegde kijkers. Zij noemen het plagiaat.

“Het was inderdaad een eigen versie van Stephen Lynch’ lied”, zegt Hens. “Lynch is een van mijn grote helden. Sommige stukken zijn vrij vertaald, andere letterlijk. Dat heb ik tijdens de opnames van Belgium’s got talent ook uitgelegd. Maar blijkbaar heeft de regie gesnoeid in de aflevering.” Van plagiaat is geen sprake, vindt Hens. “Integendeel, ik hamerde er zelfs op dat de bron vermeld werd. Volgens de makers was dat niet nodig, omdat andere deelnemers ook covers brengen. In comedy ligt zoiets natuurlijk gevoelig. Daarom heb ik vooraf op mijn sociale media duidelijk verwezen naar Lynch. Maar ik blijf volledig achter het nummer staan. Ik vind het een tof lied en breng tegelijk hulde aan mijn held.”

Makers op de hoogte

De makers van de talentenjacht zien geen graten in hun aanpak. “Het gebeurt wel vaker dat we de originele uitvoerder niet vermelden, want er passeren veel covers de revue. Maar het is nooit onze bedoeling of die van de deelnemers om te doen uitschijnen dat zo’n cover een eigen creatie is. Zolang wij op de hoogte zijn, is het oké.”

Eerder bracht Peter Hens tijdens de audities wel een lied van zichzelf, over zijn zus. Als hij straks doorstoot, heeft hij al een nieuw lied klaar. Maar ook dat wordt een soort van cover. “Het is een medley van bekende Nederlandstalige liedjes, met titels zoals Ze is jong en Sexy als ik dans die samen een tekst vormen. De kortste muziekquiz ter wereld, eigenlijk.” Of Hens naar de volgende ronde mag, komen we pas vrijdagavond te weten.

Door dvg
Meest recent