Abonnee worden? Kies je leesformule

12/11/2019 - Vilvoorde
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Johan Gielen ging met een team van vrijwilligers een kijkje nemen op de locatie.pvw

‘Inlevingsactie’ van vaste vrijwilliger Johan Gielen maakte veel los

Nieuw gebouw, meer vrijwilligers:winteropvang staat weer op punt

Vilvoorde

-

Eén zorg minder voor Vilvoordse daklozen tijdens de winter. Een nieuw pand en een uitgebreid team komen tegemoet aan de klachten van de afgelopen jaren.

De winteropvang in Vilvoorde was de voorbije jaren vaak onderwerp van discussie. Vrijwilligers wezen onder meer op loshangende elektriciteitskabels in het gebouw en klaagden over de kwaliteit van het materiaal, met onder meer krakkemikkige stoelen onder wankele tafels in de te beperkte ruimte.

Daarnaast was er slechts beperkte verwarming op de benedenverdieping. Dat de daklozen te dicht op elkaar zaten, leidde tot spanningen. Bovendien was het harken om voldoende vrijwilligers te vinden voor een continue winteropvang. Eén van die vaste vrijwilligers, Johan Gielen, zette de problematiek in de kijker door zelf 24 uur als dakloze de winterkoude te trotseren.

Uitgebreid team

Zijn actie maakte veel los. Aan de vooravond van een nieuwe winter staat een uitgebreid team klaar om de opvang te garanderen in een nieuw pand aan de Harensesteenweg. Om zich daarop voor te bereiden en kennis te maken, schoven de vrijwilligers zondagochtend samen rond een kop koffie en boterkoeken.

Johan Gielen vrijwilliger Winteropvang “Door de lokalen van Uit Het Niets open te stellen, hopen we daklozen weg te houden van de luchthaven”

“Je voelt hier een nieuwe ambiance”, zegt Johan Gielen. “Na enkele moeilijke jaren staan we waar we moeten staan, al blijven extra vrijwilligers welkom. Het nieuwe gebouw, waar in het verleden sans-papiers werden opgevangen, is een pak ruimer. Alle daklozen krijgen een eigen kamer, er zijn voldoende sanitaire voorzieningen en we hebben een keukentje.”

Couscous-maaltijd

Het hele gebouw wordt nu op punt gezet door medewerkers van het CAW en het OCMW. Van 1 december tot eind maart zwaaien de deuren iedere avond open. Daklozen krijgen er een warme maaltijd, een bed en ontbijt. “De vzw Uit Het Niets en Warmkracht zorgen voor voedselpakketten en de Marokkaanse gemeenschap voorziet iedere week een couscous-maaltijd.”

De samenwerking met Uit Het Niets wordt verder uitgediept. “Zij hebben veel ervaring met de opvang van daklozen en worden nauwer betrokken bij de winteropvang. Veel vrijwilligers van de vzw staan ons bij, onder wie twee voormalige daklozen die hun leven op orde hebben. Hun hulp kan bijzonder waardevol zijn. Zij kunnen makkelijker toenadering vinden tot daklozen die het erg moeilijk hebben.”

De vzw Uit Het Niets overweegt ook de mogelijkheid om tijdens de wintermaanden de eigen lokalen op zondagochtend open te stellen.

Luchthaven

“De winteropvang is alleen geopend tijdens de avond en nacht. ’s Ochtends trekken daklozen weer de straat op, zodat onze vrijwilligers de volgende nacht kunnen voorbereiden. Daklozen zoeken dan plaatsen op om zich warm te houden. Maar op zondag is alles gesloten. Velen proberen dan tot de luchthaven te geraken om zich daar te verwarmen. Door de gebouwen van Uit Het Niets open te stellen en daar een koffietje te voorzien, kunnen we dat tegengaan.”

AANGERADEN
Meest recent