Mexico verleent opgestapte Boliviaanse president Evo Morales politiek asiel

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Mexico heeft maandag besloten om de Boliviaanse ex-president Evo Morales politiek asiel te verlenen. Dat heeft de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard gezegd. “Zijn leven en fysieke integriteit zijn bedreigd”, verklaarde Ebrard tijdens een persconferentie.

Morales kondigde op Twitter aan dat hij het land verlaat. “Zusters en broeders, ik vertrek naar Mexico”, tweette Morales. Hij verklaarde Mexico dankbaar te zijn dat het land hem politiek asiel verleent. “Het doet pijn om het land om politieke redenen te verlaten, maar ik zal altijd toekijken. Binnenkort keer ik terug met meer kracht en meer energie.”

Morales had Mexico formeel om asiel gevraagd nadat hij gedwongen ontslag nam. Enkele journalisten vroegen Mexicaans minister van Buitenlandse Zaken Ebrard wanneer Morales precies in Mexico zou aankomen, maar op die vraag weigerde de minister te antwoorden. Over het lot van zo’n twintig andere Boliviaanse vluchtelingen in de ambassade van Mexico in La Paz wilde hij tijdens de persconferentie evenmin iets kwijt.

“Staatsgreep”

Morales kondigde zondag zijn ontslag aan na weken van protesten en rellen als gevolg van de veronderstelde fraude bij de presidentsverkiezingen van 20 oktober, waarbij hij herverkozen zou zijn. Zijn ontslag kwam er nadat de legerleiding hem vroeg een stap opzij te zetten “voor het goed van Bolivia”. Er zou een aanhoudingsbevel tegen Morales zijn uitgevaardigd.

De ex-president sprak van een “illegaal aanhoudingsbevel” en een “coup”. Ook de Cubaanse, Venezolaanse en Argentijnse presidenten veroordeelden de “staatsgreep”.

Na het ontslag van Morales en tientallen gezagsdragers werd maandagavond duidelijk dat de tweede vicevoorzitter van de Senaat, oppositieparlementslid Jeanine Añez, de functie van interim-president zou opnemen. Añez kondigde op korte termijn nieuwe verkiezingen aan. De uitslag van die stembusgang zou ten laatste op 22 januari bekend moeten zijn.

Leger gaat “orde herstellen”

Mexico verleent opgestapte Boliviaanse president Evo Morales politiek asiel
Foto: AP

Het land dreigt in bestuurlijke chaos terecht te komen. Maandag kwam het in hoofdstad La Paz tot confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Morales.

Het leger gaat de politie helpen bij het herstellen van de openbare orde, heeft legercommandant Williams Kaliman in een verklaring gezegd. “De soldaten zullen samen met de politie actie ondernemen om bloedvergieten te voorkomen. We zullen de gepaste strijdkracht gebruiken tegen de vandalen die de bevolking terroriseren.”

Eerder had het leger nog gezegd dat het de belangrijkste openbare instellingen en faciliteiten zou beschermen, maar dat het bewaren van de openbare orde vooral een taak en verantwoordelijkheid was van de politie. Nadat aanhangers van de voormalige president aan het plunderen sloegen, barricades oprichtten en brandjes stichtten, vroeg de politie van La Paz echter om bijstand van de gewapende strijdkrachten.

Trump prijst leger

De Amerikaanse president Donald Trump noemt het aftreden van Morales in een officiële verklaring een “belangrijk moment voor de democratie”.

Opvallend is dat de Amerikaanse president de rol van het leger in het ontslag van Morales prijst. “De Verenigde Staten verwelkomen de vraag naar vrijheid van het Boliviaanse volk en het feit dat het Boliviaanse leger zijn eed is nagekomen om niet alleen individuen te beschermen, maar ook de grondwet van Bolivia”, verkondigde Trump.

“Deze gebeurtenissen sturen een sterk signaal naar de onwettige regimes in Venezuela en Nicaragua dat democratie en de wil van het volk altijd zullen overwinnen.”

AANGERADEN