TV-bordspellen populair voor Sinterklaas

De sinterklaasfolders staan er vol mee, de schappen in de speelgoedwinkels puilen uit en de webwinkels bieden een enorm assortiment aan. Bordspellen die gebaseerd zijn op tv-series zijn hotter dan ooit.

Het gaat zowel om klassieke bordspellen die in een nieuw jasje worden gestoken (Monopoly in het thema van Stranger things bijvoorbeeld, of Trivial Pursuit met vragen die alleen maar over Friends gaan) als speciaal ontwikkelde spellen.

Temptation Island

Het Nederlandse bedrijf Just Games is gespecialiseerd in spellen op basis van lokale tv-programma’s, zoals Expeditie Robinson, De slimste mens ter wereld en De mol. “Het voordeel van een tv-licentie is dat er meteen een kader is waarmee we kunnen werken”, zegt productmanager Liselotte Richard. “Sommige tv-series lenen zich om er een bordspel van te maken. Denk maar aan De slimste mens ter wereld dat vrij gemakkelijk een quizspel kan worden. Voor andere is dat minder voor de hand liggend. Het tv-programma Temptation Island heeft bijvoorbeeld geen spelconcept. Daar hebben we een kaartspel van gemaakt waarbij het de bedoeling is dat je je medespelers moet verleiden. ”

Het aanbod van Just Games blijft niet beperkt tot Vlaamse of Nederlandse tv-programma’s. Nieuw in het aanbod zijn spellen van de populaire BBC-serie Peaky blinders en Pablo Escobar. En ook de YouTube-generatie wordt op zijn wenken bediend. Het populaire webprogramma Het jachtseizoen van StukTV, waarin bekende Nederlanders moeten vluchten terwijl ze op de hielen worden gezeten door de presentatoren, is nu als Scotland Yard-achtig bordspel verkrijgbaar.

Door rd