Alicia Franck opnieuw een stapje dichter in Niel: "Om vier uur 's ochtends al naar luchthaven Venetië"

Moe of niet, Alicia Franck toonde zich fotogeniek vlak voor de start bij Sporza Foto: Sporza

Lochristi - Kort dag en een even korte nacht was het zondag voor veldrijdster Alicia Franck. Het merendeel van de collega's gaf niet thuis voor de Jaarmarktcross in Niel op Wapenstilstandsdag, maar de Lootse koos meteen voor de dubbel. Na het EK in Silvelle - met een verdienstelijke achtste plaats - ging het in bijna rechte lijn terug naar België. "Zonder een heel team achter mij, zou dit nooit lukken. Ik ben hen daar heel erg dankbaar voor", vertelt ze na een ochtendje verdiend uitslapen.

"Na het Europees Kampioenschap was het inderdaad zaak om zo vroeg mogelijk weer onder de wol te liggen zondagavond", vertelt Alicia. "Om vier maandagmorgen moesten we al het hotel uit, onderweg naar de luchthaven van Venetië. Onze vlucht met de nationale ploeg naar Zaventem was om 6.40 uur. Op onze nationale luchthaven werd ik dan opgehaald, en reden we meteen door naar Niel. Mijn mechaniekers zijn direct na het EK met het materiaal vertrokken, en hebben heel de nacht doorgereden om de fietsen op tijd aan de start te krijgen. Het was zowel voor hen als voor mij een zeer vermoeiende verplaatsing, waar ik hen heel dankbaar voor ben. Zonder al die hulp - letterlijk dag en nacht - was dit gewoon niet mogelijk."

Eens in Niel kon Alicia nog een half uurtje rusten, waarna het vaste crossstramien opnieuw begon: verkennen, de bandenkeuze beslissen, eten, opwarmen, crossen, daarna losrijden en dan kon het herstel beginnen. Vandaag (dinsdag, nvdr.) heb ik eens goed uitgeslapen, en dat was zeker nodig. Ik probeer bij zulke zaken niet te lang stil te staan. Ik maakte de keuze om de combinatie van Silvelle en Niel te doen, en dan moet je ook niet klagen. Al is het natuurlijk niet iets om elke week te herhalen. Maar ik ben blij dat ik Niel gedaan heb, en dat ik er zesde ben geworden. Het levert weer heel wat UCI-punten op en opnieuw een uurtje live tv-tijd voor onze ploeg."

Alicia vertrok vanop de eerste rij en kon daardoor de kluwen en het oponthoud op de modderige glijhelling vermijden. Ze bleef nagenoeg de hele wedstrijd in dezelfde positie rijden, waardoor ze fraai zesde finishte. De Nederlandse Lucinda Brand werd eerste, voor de Amerikaanse Katie Compton. Marion Riberolle had af te rekenen met pech en vervolledigde het podium. De Belgen Kim Van De Steene en Ellen Van Loy gingen Alicia Franck nog vooraf. 

Door Geert Herman
AANGERADEN