Maximumsnelheid in Nederland overal naar 100 km, behalve ‘s nachts

Bron © BELGA

Foto: Shutterstock

De maximumsnelheid wordt op alle Nederlandse snelwegen 100 kilometer per uur. Wel mag tussen 19.00 en 06.00 uur nog 130 worden gereden, waar het nu overdag ook al mag. Dit is de belangrijkste stikstofmaatregel die de regering voor de korte termijn neemt, melden bronnen aan de openbare omroep NOS.

De coalitie onder leiding van de rechts-liberale premier Mark Rutte (VVD) heeft dinsdagochtend een akkoord bereikt over stikstofmaatregelen die ertoe moeten leiden dat de bouw op korte termijn vlot trekt. Veel bouwprojecten liggen stil door de stikstofcrisis of dreigen stil te vallen.

De regering gaat de plannen verder uitwerken en wil die woensdagochtend presenteren, zei premier Rutte. Het verlagen van de maximumsnelheid is een pijnlijke maatregel voor zijn partij VVD. Een van de speerpunten van de liberalen was juist dat ze wilden dat op veel meer wegen 130 kilometer per uur kon worden gereden.

Met het akkoord heeft de coalitie een crisis afgewend over de stikstofuitstoot en -neerslag in Nederland. Het kabinet probeert al bijna een half jaar met man en macht een oplossing te vinden voor het stikstofprobleem. Eind mei oordeelde de Raad van State dat het Nederlandse stikstofbeleid niet genoeg bescherming biedt aan beschermde gebieden.

Onder de overeengekomen maatregelen valt ook de overgang naar veevoer met daarin speciale enzymen, om ervoor te zorgen dat koeien minder stikstof uitstoten. Ook moet er worden geïnvesteerd in natuurbescherming, melden coalitiebronnen.

“Hoogverraad aan de automobilist”

De plannen kunnen niet op de goedkeuring van de rechtse oppositie rekenen. De voorgenomen verlaging naar 100 kilometer per uur overdag is “hoogverraad van de VVD aan de automobilist”, vindt Geert Wilders. De liberalen “voeren de agenda van GroenLinks uit en hebben nul ruggengraat”, aldus de PVV-leider. Hij herinnert premier Mark Rutte aan zijn belofte om niet te raken aan de snelheidslimiet van 130. Ook Forum voor Democratie brengt die afspraak uit het twee jaar geleden gesloten regeerakkoord in herinnering. “Ze zijn echt gek geworden”, aldus de partij van Thierry Baudet. “VVD en CDA hebben zich tegen al hun beloften in volledig overgegeven aan de klimaatgekte van GroenLinks.”

AANGERADEN