Celstraf met uitstel voor duo dat kaak Torhoutse N-VA-gemeenteraadslid verbrijzelde

Foto: AFT

Torhout -

De twee mannen die twee jaar geleden tijdens een straatfeest de kaak verbrijzelden van het Torhoutse gemeenteraadslid Jasper Vangheluwe (N-VA), hebben een voorwaardelijke celstraf gekregen. Jasper kreeg een schadevergoeding toegekend. “Sinds de feiten ben ik mijn joie de vivre kwijt”, stelde hij tijdens het proces.

Op 24 september 2017 organiseerde Jasper Vangheluwe (37) voor het zevende jaar op rij een buurtfeest in de Poperbosstraat in Torhout. De sfeer was opperbest tot de resterende aanwezigen ‘s avonds twee voorbijgangers uitnodigden om nog een stukje cake mee te eten. K.H. (27) en D.G. (24) verzuurden de sfeer en toen Jasper hen vroeg om te vertrekken gaf K.H. hem prompt een keiharde vuistslag in het gezicht. Zijn kompaan graaide twee glazen bierflessen van de tafel. Met de ene gooide hij de ruit van de voordeur van de buurman in. De andere slingerde hij in het gezicht van Jasper, die het bewustzijn verloor. In het ziekenhuis stelden de artsen vast dat zijn kaak op acht plaatsen gebroken was.

Een paar uur na het incident raakte K.H. bij nog een andere vechtpartij betrokken in een Torhouts café. En op 11 december 2016 sloeg hij ook al drie agenten werkonbekwaam. Eerder dat jaar kreeg hij een werkstraf opgelegd voor grof geweld in de Torhoutse Stationsstraat, maar die voerde hij niet uit. De rechter veroordeelde hem dinsdag tot drie jaar voorwaardelijke celstraf. Zijn kompaan D.G., die evenmin onbesproken is, kreeg twee jaar voorwaardelijke celstraf. De twee kregen een waslijst voorwaarden mee en moeten onder meer een cursus agressiebeheersing volgen.

Na de feiten werd de kaak van Jasper drie maanden lang gefixeerd met een beugel. Al die tijd kon hij enkel vloeibaar voedsel eten. Nu heeft hij een ijzeren plaat in zijn kaak. Hij kampt ook met slapeloosheid en gehoorproblemen. “Maar bovenal ben ik mijn joie de vivre kwijt”, zuchtte hij tijdens het proces. “Iedereen kende mij vroeger als een vrolijke en enthousiaste kerel. Mijn deur stond altijd open en iedereen verdiende in mijn ogen een tweede kans. Maar die tijd is definitief voorbij.” De rechter kende Jasper een voorlopige schadevergoeding van 1.500 euro toe. Hij stelde ook een expert aan om de precieze schade te begroten.

Door aft
AANGERADEN