Slachtoffers gewelddadige carjacking zwaar getraumatiseerd, dader riskeert zware celstraf

D.D. ging er onder meer vandoor met een Ford Focus die hij carjackte. Foto: jhm

Veurne -

De 26-jarige man die op 17 juni in Veurne een gewelddadige carjacking pleegde, riskeert veertig maanden cel. Twee van zijn slachtoffers zijn zwaar getraumatiseerd. “Wat er gebeurde, was hallucinant”, zegt de procureur.

De twee voornaamste slachtoffers die D.D. die dag maakte, konden de confrontatie in de rechtbank dinsdag niet aan. Het gaat om een 62-jarige vrouw die met haar hondje uit haar Ford Focus werd gesleurd door D.D., die als een wildeman in zijn ondergoed op straat liep. “Die vrouw is er nog altijd ondersteboven van. We vragen de aanstelling van een deskundige”, sprak de advocaat van M.

Dat vroeg ook de advocaat van L., met een voorlopige schadevergoeding van 2.000 euro. L. raakte zelfs ernstig gewond toen D.D. zijn BMW-cabrio wilde stelen. Hij werd toen erg hard in zijn beide ogen geprikt en liep ernstige oogschade op. “Het is zelfs de vraag of er geen sprake is van blijvende invaliditeit”, zei zijn advocaat. Ook een politieman en de politiezone Spoorkin stelden zich burgerlijke partij. Twee wagens van de politie werden toen beschadigd.

Hallucinante feiten

“De feiten die 17de juni waren hallucinant”, sprak de procureur. “Het leek alsof D.D. zich in een computerspel of actiefilm waande. Onder invloed van cannabis en amfetamines rende hij in zijn ondergoed naar buiten. Hij zei stemmetjes te horen die zeiden dat hij moest vluchten. Daarop stal hij met geweld eerst een Ford Focus om na een dolle rit de BMW proberen te stelen. Die man heeft hij tot bloedens toe geslagen. Toen de politie hem klemreed, wilde hij zelfs nog de politiewagen stelen. Dat lukte niet, waarop hij met de Ford achteruit reed en de politiewagen ramde. Als dit gebruik van de auto een verzwarende omstandigheid is, eis ik meer dan veertig maanden cel en 1.200 euro boete.”

Geestesgestoord?

De advocaat van D.D. zegt dat hij niet gestraft kan worden. “Er is sprake van een geestesstoornis. De psychiater beweert dat dit niet kan omdat hij vrijwillig de drugs heeft ingenomen die hem in die toestand brachten. Er is nooit onderzocht of D.D. lijdt aan een psychose of schizofrenie. Het is duidelijk dat hij een gestoord realiteitsbesef heeft.”

D.D. nam zelf, vrij opgefokt, het woord. “Het is simpel hé”, zei hij. “Ik neem al lang drugs, maar reageerde slecht op de cannabis. Ik was ook al vijf dagen wakker en weet niet wat ik gedaan heb, maar ik vind ook het ook heel erg.” Vonnis op 20 november.

Door Jelle Houwen
AANGERADEN
Meest recent