Eerste avond Zesdaagse vroegtijdig stopgezet na zware val: breuken en kleine hersenbloedingen voor Gerben Thijssen

Foto: Photo News

Gent -

De eerste avond van de Zesdaagse van Gent is in mineur geëindigd. Nadat eerst Mark Cavendish lelijk ten val kwam, werd de wedstrijd na de supersprint rond 23.15 uur zelfs stopgezet na een zware val van Gerben Thyssen. Die brak enkele ribben en zijn sleutelbeen en liep ook drie kleine hersenbloedingen op. Hij verblijft momenteel op de afdeling Intense zorg van het UZ in Gent en zijn toestand is stabiel.

De eerste dag van de Zesdaagse van Gent werd dinsdagavond na de supersprint rond 23.15 uur stopgezet na een zware val van Gerben Thijssen. De 21-jarige Limburger van Lotto-Soudal haakte in de finale in elkaar met de Deen Oliver Wulf Frederiksen. De hulpdiensten dienden de eerste zorgen toe en na een kwartiertje werd de onfortuinlijke renner met de ambulance afgevoerd. Thijssen had een wonde aan het hoofd maar was wel bij bewustzijn en kon reageren.

Momenteel verblijft hij in het UZ in Gent. “Zijn toestand is ernstig, maar stabiel”, laat zijn team Lotto-Soudal weten, “maar op een hersenscan zijn 3 kleine hersenbloedingen vastgesteld. Daarom verblijft Gerben nog enkele dagen op de dienst. Hij is bij bewustzijn, maar voelt zich nog suf. Hij wordt op de afdeling intensieve zorgen van dichtbij opgevolgd. Naast de hersenbloedingen heeft hij ook enkele gebroken ribben en een gebroken sleutelbeen.”

Op vraag van de (aangeslagen) renners werd de rest van het programma dinsdagnacht geschrapt. Hoe het verder moet met Moreno De Pauw, die gekoppeld is aan Thyssen, is nog onduidelijk.

Wielrenster Shari Bossuyt, de vriendin van Thyssen, plaatste woensdag een steunbericht op Instagram:

Eerste avond Zesdaagse vroegtijdig stopgezet na zware val: breuken en kleine hersenbloedingen voor Gerben Thijssen

“Wedstrijd stilleggen was de meest menselijke beslissing”

“Het laatste wat je wilt is een dergelijk zware valpartij. De wedstrijd stilleggen was de meest menselijke beslissing, zowel voor het slachtoffer als de andere renners”, reageerde wedstrijddirecteur Christophe Sercu aangeslagen. “Je kan dan niet even snel de derny laten rijden en doen alsof er niets is gebeurd. Dergelijke valpartijen zijn helaas niet te vermijden. Het is nog te vroeg om te beslissen wat dit ongeluk wil zeggen voor de Zesdaagse. Morgenvroeg gaan we een round-up maken.”

Ook zware val Cavendish

De eerste avond van de Gentse Zesdaagse begon al slecht toen publiekstrekker Cavendish flink tegen de piste smakte. Cavendish werd in die bewuste baanronde, over 166 meter, perfect gelanceerd door Iljo Keisse. De Brit begon furieus aan zijn ronde maar geraakte na de eerste bocht uit evenwicht en kwam zwaar ten val. Even werd het muisstil in de wielertempel. Cavendish bleef een tijdlang liggen maar krabbelde na verloop van tijd weer recht. Hij begroette het publiek en zocht dan zijn kleedhokje aan de piste op. Er was flink wat oplapwerk nodig.

Aangezien de nummers in de Gentse zesdaagse elkaar razendsnel opvolgen werd de Brit geneutraliseerd en werd Iljo Keisse aan Jonas Rickaert gekoppeld. Rickaert vormde een duo met de Nederlander Roy Pieters. Die bleek evenwel ziek en werd op zijn beurt eveneens geneutraliseerd. Het wordt dus afwachten of Cavendish na enig oplapwerk de Zesdaagse verder kan afwerken. Ook de Deen Frederiksen, die met Kneisky rijdt en viel met Thijssen, is onzeker. De beslissing valt pas in de vooravond.

Keisse: “Ik heb dit nog nooit meegemaakt”

Het nieuwe duo deed het alvast goed goed in de eerste ploegkoers “Dit wil je niet meemaken als renner”, reageerde Keisse. “Het was toch een zware val, tegen 70 km/uur. Hij is geschaafd over zijn hele lichaam en viel op het hoofd. Zijn helm is kapot. Hij kan wel tegen een stootje en is gewoon van te vallen maar het is toch afwachten of hij verder kan. Dit is voor mij een hele nieuwe situatie, ondanks mijn ervaring. Ik heb dit nog nooit meegemaakt.”

Eerste avond Zesdaagse vroegtijdig stopgezet na zware val: breuken en kleine hersenbloedingen voor Gerben Thijssen
Foto: Photo News

Keisse zorgde nochtans voor de eerste bloemen van de avond door de eerste puntenkoers te winnen en deed zo het Kuipke meteen ontploffen. Puntenkoers twee was voor Lyndsay De Vylder en de baanronde werd gewonnen door Otto Vergaerde en Jules Hesters.

Jan Willem van Schip toonde zich samen met Yoeri Havik oppermachtig in de ploegafvalling. Van Schip debuteert in het Kuipke en het is een aangename kennismaking. “Wat is dit een mythische wielerpiste”, vertelde de Nederlander. Zijn bloemen gooide hij meteen in het publiek. Gent heeft er een publiekslieveling bij, ook al is het een noorderbuur.

Eerder was de zege in de ploegkoers voor Kenny De Ketele en Robbe Ghys, die meteen hun status als topfavorieten bevestigden. Het duo Otto Vergaerde-Jules Hester sloot echter de eerste avond af als leiders.

Stand na de eerste avond

1. Otto Vergaerde/Jules Hesters (Bel) 46 punten

2. Kenny De Ketele/Robbe Ghys (Bel) 45

3. Jasper De Buyst/Tosh Van der Sande (Bel) 37

4. Iljo Keisse/Mark Cavendish (Bel/GBr) 20

5. Roger Kluge/Theo Reinhardt (Dui) 18

6. Jonas Rickaert/Roy Pieters (Bel/Ned) 11

op 1 ronde

7. Yoeri Havik/Jan-Willem van Schip (Ned) 38

op 3 ronden

8. Lindsay De Vylder/Wim Stroetinga (Bel/Ned) 21

9. Moreno De Pauw/Gerben Thijssen (Bel) 18

10. Morgan Kneisky/Oliver Frederiksen (Fra/Den) 5

11. Fabio Van Den Bossche/Marc Hester (Bel/Den) 2

op 4 ronden

12. Michele Scartezinni/Francesco Lamon (Ita) 0

Door Maarten Delvaux, Werner Bourlez, Vincent Van Genechten
AANGERADEN
Meest recent