Hillary Clinton zet deur op een kier: “Ik sta onder zware druk om voor presidentschap te gaan”

© AP

Waagt Hillary Clinton zich aan een nieuwe poging om de eerste vrouwelijke Amerikaanse president te worden? “Zeg nooit nooit”, zegt de 72-jarige voormalige minister in een interview met BBC. “Ik sta onder zware druk om het te proberen.”

gjs

Iedereen herinnert zich nog hoe het ging in 2016: Hillary Clinton was de gedoodverfde winnaar wanneer de Amerikanen naar de stembus trokken, maar verloor ondanks meer stemmen toch van Donald Trump. Het begin van woelige jaren in de VS, met op dit moment zelfs een impeachment-onderzoek naar de president.

Na haar verkiezingsnederlaag verdween Hillary maandenlang uit de schijnwerpers, maar de jongste tijd laat de vrouw van Bill en de voormalige minister weer meer van zich horen. Dat deed ze ook bij de Britse openbare omroep BBC, waar ze naar aanleiding van het boek The book of gutsy women een interview gaf waarin ze enkele opmerkelijke uitspraken deed.

Zware taak

“Ik denk voortdurend aan wat voor een president ik geweest zou zijn, over wat ik anders gedaan zou hebben en wat dat betekend zou hebben voor ons land en voor de wereld”, zegt Clinton. “Natuurlijk denk ik daarover na.”

Haar conclusie na al dat denken is niet rooskleurig voor de toekomst. “Wie de volgende keer de verkiezingen wint, zal een zware taak hebben aan alles wat kapot is te herstellen.”

Er zijn al heel wat presidentskandidaten opgestaan, maar de Democrate was daar niet bij. Ze leek niet happig op een nieuwe poging, hoogstwaarschijnlijk opnieuw tegen Donald Trump. “Zeg nooit nooit”, aldus Clinton. “Ik sta onder enorme druk van heel veel mensen om er minstens over na te denken. Maar op dit moment, terwijl ik hier in de studio zit, maakt het geen deel uit van mijn plannen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook

Nu in het nieuws