Greta Thunberg terug naar Europa met catamaran, Anuna De Wever blijft in Zuid-Amerika

Bron © BELGA

Foto: @GRETATHUNBERG / via REUTERS

De Zweedse klimaatactiviste heeft een plek aangeboden gekregen op een catamaran, die haar terug naar Europa zal brengen om de internationale klimaatconferentie in Madrid bij te wonen. Dat heeft ze op sociale media bekendgemaakt. Onze eigen klimaatactiviste Anuna De Wever zal niet op tijd in Europa geraken.

“Zo blij om te zeggen dat ik hopelijk de COP25 in Madrid zal halen”, tweette Thunberg. “Ik kreeg een lift aangeboden vanuit Virginia, VS, op de zeilcatamaran ‘La Vagabonde’.”

Ze zal de Atlantische Oceaan oversteken met de Australische YouTubers Riley Whitelum en Elayna Carausu en de Engelse schipper Nikki Henderson. Ze documenteren hun reis rond de wereld om de aandacht te vestigen op het belang van de oceaan. Het gezelschap zal woensdag vertrekken.

Chili

De internationale klimaatconferentie zou normaal in Chili doorgaan maar door de protesten in dat land wordt ze nu gehouden in Madrid vanaf 2 december. “De COP25 is erg belangrijk, en ik zal mijn best doen om er op tijd te geraken. Maar het maakt natuurlijk niet echt uit of ik er op tijd geraak of niet”, zei Thunberg. “Er zijn talloze andere activisten die er zullen spreken en dezelfde boodschap zullen brengen als ik zou doen.”

De tiener zei ook blij te zijn om weer tijd op de oceaan te kunnen doorbrengen. In augustus zeilde ze vanuit Europa naar de Verenigde Staten om de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Met die 15-daagse reis wilde ze aandacht vragen voor de klimaatcrisis.

Youth For Climate

Ook Anuna De Wever en een dertigtal andere klimaatjongeren waren op weg naar de COP25 in Chili en vertrokken begin oktober vanuit Nederland met een grote zeilboot naar Brazilië. Van daaruit zouden ze naar Chili reizen met de bus om begin december de klimaattop bij te wonen. Maar dat gaat dus niet door en met hun driemaster terug naar Europa varen is geen optie. Dan zouden ze nooit op tijd terug zijn. De Belgische klimaatjongeren gingen daarom op zoek naar een raceschip. Op die manier zouden ze misschien snel genoeg zijn. Maar ook dat lukte niet.

“We zijn net aangekomen in Belém in Brazilië. We geraken niet op de COP25 zonder te vliegen. We zijn daarom aan het regelen om een delegatie van Youth For Climate vanuit België naar Madrid te sturen om aanwezig te kunnen zijn. Wij gaan nu doorreizen naar het Amazonewoud voor ons project daar”, zegt Anuna De Wever.

Door gjs, sgg
AANGERADEN